Indianen verplaatsen hun pijplijn-protest naar Washington

Op de Mall, de grote graslaan in Washington tussen het Capitool en de obelisk van het Washington Monument, staan momenteel verschillende tipi's, indiaanse tenten. De Standig Rock Sioux-indianen, samen met stammen uit het hele land, hebben hun protest tegen de aanleg van de North Dakota Access Pipeline door hun gebied naar de hoofdstad gebracht.
AFP or licensors
Indiaanse tipi's op de Mall in Washington.

De Standing Rock Sioux hebben al bijna een jaar lang geprotesteerd in hun thuisstaat North Dakota tegen de pijplijn. Ook daar hadden ze een kamp, dat op de plaats lag waar de pijplijn zou komen, en kregen ze steun van andere indianenstammen.

De indianen vreesden dat lekken uit de oliepijplijn hun grondwater zouden vervuilen, en als er olie in de Missouri-rivier zou lekken, zou dat een grote milieuramp veroorzaken. Ook wilden ze hun heilige gronden, waar hun voorouders begraven liggen, beschermen.

De indianen behaalden eind vorig jaar een overwinning toen het Army Corps of Engineers een vergunning weigerde voor het traject door het Standing Rock-reservaat. Daarvoor was het nodig een tunnel onder de Missouri-rivier te boren en daarvoor werd de vergunning geweigerd.

De nieuw verkozen president Donald Trump heeft nu echter de vergunningen voor de aanleg van pijpleidingen in het Standing Rock-reservaat vernieuwd.

“We moeten wéér protesteren tegen onrechtvaardigheid. Het is een eeuwenoud verhaal: wij indianen worden al jarenlang onderdrukt. Toch werden onze grenzen tot op bepaalde hoogte gerespecteerd. Tot nu. President Trump heeft de contracten voor de bouw van pijpleidingen in ons gebied hernieuwd", zei Royal Yellow Hawk, de raadsman voor de Rosebud Sioux stam uit South Dakota aan de NOS.

"We moeten niet alleen onze heilige gronden beschermen, maar ook ons drinkwater. De kans op natuurrampen door lekkages is enorm", zei Royal Yellow Hawk. "Ergens is het ironisch: Trump houdt immigranten tegen bij de grenzen van het land, maar de Amerikanen die als eerste in dit land waren jaagt hij weg."

De beslissing van Trump heeft het verzet bij de indianen aangewakkerd en stammen uit verschillende staten zijn uit solidariteit ook naar Washington gekomen. 

“Het is ongekend wat we hier zien: stammen komen samen uit Californië, New Mexico en Oklahoma. Ik heb dat nog nooit meegemaakt", zei Steve Tamayo van de Sicangu Lakota uit South Dakota aan de NOS. "De regering negeert ons, maar dat verenigt ons juist. Dit is een moment van vernieuwing. Er ontstaat hier iets."

Trump mag deze slag dan hebben gewonnen, de strijd is volgens Steve nog maar net begonnen. "Ik heb het gevoel dat die oranje man in het Witte Huis wil dat de vulkaan uitbarst. Maar daar zal hij spijt van krijgen."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De vlag van de Standing Rock Sioux wappert op de Mall. 

AFP or licensors

Indianen uit verschillende stammen warmen zich aan een vuurtje op de Mall.