Juncker: "Hoop dat Britten opnieuw aan boord stappen"

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft tijdens de Europese top in Brussel gezegd dat hij hoopt dat "de Britten ooit weer in het Europese bootje gaan stappen".

Juncker deed zijn uitspraak na een vergadering over de toekomst van de Europese Unie, eens de brexit een feit zal zijn. De uitspraak is opmerkelijk, en zal de Britten wellicht verbazen. Eerder was Juncker heel scherp voor de Britten omdat ze de EU verlaten. Hij zei onder meer dat ze een gepeperde rekening kunnen verwachten, en kort na het referendum verbaasde hij zich erover dat ze geen plan-B hadden.

Momenteel wijst niks erop dat de Britten hun beslissing zouden herzien. Integendeel, de Britse premier Theresa May is over de brexit altijd heel duidelijk geweest. De keuze van een meerderheid van de Britse stemmers in het referendum zal gerespecteerd worden, zei ze al van bij haar aanstelling. Momenteel wordt in het Verenigd Koninkrijk gedebatteerd over hoe de brexit-gesprekken met Europa het best worden aangepakt.

Overigens is het perfect mogelijk dat de Britten, nadat ze de EU hebben verlaten, opnieuw een aanvraag tot toetreding doen. Daarvoor moeten ze dan wel opnieuw alle formele stappen doorlopen.