Mijlpaal: Amerikanen drinken meer water dan frisdrank

De Amerikanen drinken nu officieel meer water dan frisdrank. Daarmee is een symbolische mijlpaal bereikt die enkele tientallen jaren geleden nog onbereikbaar leek. Vorig jaar consumeerden Amerikanen gemiddeld 148,8 liter water, tegenover 145,7 liter frisdrank. Ter vergelijking: in de jaren 90 en begin jaren 2000 zaten de Amerikanen gemiddeld nog aan bijna 190 liter frisdrank per jaar.

Na een jarenlange toename van water in de verkoopcijfers, is in 2016 de balans plots overgeheld, zo blijkt uit research van Beverage Marketing Corp.

Het succes kan mee verklaard worden door de suikertaks die op verschillende plaatsen in de VS werd ingevoerd om de strijd aan te gaan tegen onder meer obesitas en diabetes. Tegelijk zijn openbare watervoorzieningen veel veiliger geworden.

Het begon met Perrier dat in de jaren 70 op de Amerikaanse markt kwam. "Niemand had toen durven denken welke opmars flessenwater uiteindelijk zou maken", zegt Michael Bellas van Beverage Marketing Corp.