Ook op nieuwe bruggen langs E40 ruimte voor extra rijstrook

Niet alleen op de E313 in Grobbendonk voorziet het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ruimte voor een extra rijstrook op de nieuwe brug, ook op nieuwe bruggen langs de E40 in Zwijnaarde en Merelbeke zal dat het geval zijn. Op die manier wordt de mogelijkheid open gehouden voor toekomstige spits- of weefstroken, zo werd vernomen bij het Agentschap Wegen en Verkeer.
De eerste fase van de werken start op 18 april

AVW start binnenkort met de aanleg van een nieuwe brug in de E40 over de Tijarm in Zwijnaarde en een over de Oude Gaversesteenweg in Merelbeke. De nieuwe bruggen worden breder dan de bestaande, zodat er ruimte vrijkomt voor een vierde rijstrook.

"Specifiek voor Oost-Vlaanderen worden de bruggen verbreed omdat er momenteel op die plaatsen geen pechstrook aanwezig is", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Wel houden we altijd mogelijk toekomstige projecten in het achterhoofd die ervoor zorgen dat we meer weef- of spitsstroken gaan aanleggen. Vandaar de beslissing om op de E40 en de E313 bruggen te verbreden. De kost voor één of anderhalve meter extra is relatief klein als je een brug aanlegt, want die ligt er minstens voor vijftig jaar. Het is dus efficiënter om nieuwe bruggen nu al breder te maken - niet om die ruimte effectief in gebruik te nemen, maar om de mogelijkheid open te laten."

Naast de nieuwe bruggen in de E40 komt er op die snelweg tussen Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem al een weefstrook. Een bouwvergunning werd recent ingediend bij Ruimte Vlaanderen, het openbaar onderzoek is nog niet gestart.