Paus zet deur op een kier voor idee van getrouwde priesters

Paus Franciscus lijkt open te staan voor het idee dat ook getrouwde mannen priester zouden kunnen worden. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Duitse krant Die Zeit. Op die manier zou hij het tekort aan katholieke priesters willen aanpakken.
AFP or licensors

"Hij heeft eigenlijk gezegd dat ze eens moeten nadenken of de zogenoemde viri probati, de Latijnse term voor de "beproefde mannen" die getrouwd zijn, of dat een optie zou zijn dat die priester zouden worden", legt Luk Vanmaercke, hoofdredacteur van Kerk en Leven uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

"Dat betekent dat dat mannen zijn die in de loop van hun leven al hun deugdelijkheid bewezen hebben en die een diep geloof bezitten, mannen van een zekere leeftijd. Er wordt geen leeftijd opgeplakt, maar dat zou een jaar of 35 kunnen zijn of ouder." Vanmaercke benadrukt dat het enkel om een denkpiste gaat. "De paus zegt niet meer dan: we moeten erover nadenken." 

Discussie die met de regelmaat van de klok oplaait

Is dit een breuk met het verleden? "Ja en nee", zegt Vanmaercke. "Het is een oude discussie die met de regelmaat van de klok oplaait. Dit zijn de bekendste voorbeelden: de discussies rond het celibaat en rond de viri probati. Dat de paus nu zelf aan die discussie deelneemt, is wel opmerkelijk. Dat is voor het eerst. Voor zover ik weet, heeft hij dit nooit eerder gezegd." 

"De Kerk is een respectabele oude dame die heel langzaam evolueert. Voor het idee dat getrouwde mannen priester zouden kunnen worden, heeft ook kardinaal De Kesel al gepleit. En hij krijgt nu het gezelschap van de paus, of de paus opent nu toch de deur voor de discussie."

Priesters kunnen niet plots trouwen

Het is wel niet zo dat priesters nu plots zouden kunnen trouwen. "Die deur houdt de paus opmerkelijk goed dicht in het interview", benadrukt Vanmaercke. "Het vrijwillige celibaat noemt hij geen oplossing. De Kerk is in heel de wereld actief en er zijn ook werelddelen waar er geen priestertekort is, bv. in Afrika. Ik denk dat de paus gewoon op zoek is naar een manier om een deur te openen die een gunstige oplossing zou kunnen bieden om het priestertekort in de westerse wereld op te lossen zonder al te grote, ingrijpende, revolutionaire discussies te openen elders, in de rest van de wereld."

Toch zegt de paus ook dat we niet de illusie moeten koesteren dat dit het priestertekort definitief zou oplossen. "Op korte termijn zou je misschien een beperkte stijging kunnen zien, maar geen spectaculaire ommekeer."

En wat met vrouwen als priester? "Dat zit er helemaal niet aan te komen", zegt Vanmaercke stellig. "Johannes Paulus II, heeft in 1994 die discussie volledig dichtgemetseld. Hij heeft gezegd: vrouwen worden geen priester, nu niet, nooit. Dat spreek je niet zo gemakkelijk tegen, zeker niet op enkele decennia tijd. We hebben wel een slimme paus: als de voordeur dicht is, gaat hij eens langs de achterdeur voelen. In de vroege Kerk waren er wel vrouwelijke diakens en dat heeft hij aangegrepen om een commissie op te richten. Die deur staat ook op een kier. Hij wil wel dat het onderzocht wordt."