Publifin: Moreau noemt schiftvervalsing "pure fantasie"

Stéphane Moreau, de gedelegeerd bestuurder van Nethys, de operationele poot van Publifin, heeft vandaag in de parlementaire onderzoekscommissie onder ede ontkend dat hij documenten vervalst zou hebben of hebben doen verdwijnen. Hij noemde het "pure fantasie".

Het Luikse gerecht vermoedt dat Moreau en de ex-voorzitter van de Waalse intercommunale, twee PS'ers, documenten die bestemd waren voor het parlement vervalst hebben of laten verdwijnen.

Moreau is vandaag verhoord in de parlementaire commissie die de zaak-Publifin uitspit, en daar noemde hij die bewering "de hoogste vorm van pure fantasie van een anonieme bron".

Die anonieme bron is een medewerker van Publifin, maar volgens Moreau moest die niets zoeken achter het feit dat er documenten weggebracht werden. Dat was om een vergadering voor te bereiden, zo zei Moreau.

En documenten vervalsen, dat zou wel erg dom zijn, zo zei hij. "Je moet toch wel heel dom zijn als je niet weet dat eender welk vals stuk onuitwisbare sporen nalaat. Dat heeft dus geen zin. Ik zou ook niet weten welk vals document er dan opgesteld zou moeten worden. Dat is geenszins de bedoeling van onze onderneming."

Volgens Moreau begint die onderneming overigens schade te ondervinden van de zaak. De "opeenvolgende schokken in de media" berokkenen volgens hem Publifin ernstige economische schade en tasten het vertrouwen aan bij de banken en klanten als het gaat over de financiering van nieuwe projecten.

Moreau is eerder wel opgestapt als PS-burgemeester van Ans, maar zijn functie als gedelegeerd bestuurder geeft hij niet op. Dat in tegenstelling met de voorzitter van Publifin André Gilles, die gisteren wel ontslag genomen heeft.