Recordaantal gsm's gevonden in gevangenissen, Wallonië controleert nauwelijks

Bij controles in Belgische gevangenissen zijn vorig jaar een recordaantal van 313 gsm's aangetroffen. Dat schrijft De Tijd. Het leeuwendeel van de controles vond plaats in Nederlandstalige gevangenissen. In Franstalige gevangenissen staan de controles op een laag pitje.
Nicolas Maeterlinck

Dat gedetineerden geen gsm's bij zich mogen hebben, hoeft geen betoog. Toch slagen velen erin zulke toestellen hun cel binnen te smokkelen. Op die manier kunnen ze communiceren met de buitenwereld, bijvoorbeeld ook met handlangers of terroristen. Gevangenissen moeten daarom regelmatig controles uitvoeren, zogenoemde "sweepings".

Uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) heeft opgevraagd, blijkt dat in 2016 op die manier een recordaantal van 313 gsm's in Belgische gevangenissen zijn aangetroffen. Dat is goed voor 1 toestel per 35 gedetineerden, zo weet De Tijd. In 2015 leverden controles nog 197 gsm's op.

Opvallend: 227 van de 313 toestellen die zijn ontdekt, zijn in Nederlandstalige gevangenissen aangetroffen. Dat hoeft niet te verwonderen, want daar vonden vorig jaar 70 "sweepings" plaats tegenover amper 20 in de Franstalige gevangenissen.

In 2013 organiseerden die laatsten nog meer "sweepings" dan hun Nederlandstalige tegenhangers, maar sindsdien gaat het in dalende lijn. In 2015 vonden zelfs nauwelijks "sweepings" plaats in Franstalige gevangenissen, onder meer door personeelsproblemen. Veeleer door stom toeval zijn toen alsnog 17 gsm's aangetroffen.