Reporters sans frontières "bevrijdt" 5 gecensureerde nieuwswebsites

Reporters sans frontières (RSF) heeft in 2016 opnieuw 5 gecensureerde nieuwswebsites "bevrijd". Websites die in hun land van oorsprong gecensureerd werden, zijn door RSF opnieuw online gezet: Ozguruz in Turkije, Azathabar in Turkmenistan, Meydan in Azerbeidzjan, Doha News in Qatar en Alqst in Saudi-Arabië.
Reporters

In 2015 "bevrijdde" RSF ook al 11 gecensureerde websites. De organisatie strijdt onder het motto "Collateral Freedom" tegen de cybercensuur en bewaart de inhoud van gecensureerde sites in veilige "clouds" van Amazon, Microsoft of Google. 

RSF klaagt aan dat bepaalde regimes kritische journalisten op de voet kunnen volgen. "China, Iran, Syrië en Oezbekistan hebben technologieën verworven die de kleinste bewegingen van journalisten en bloggers kunnen registreren." RSF geeft journalisten ook tips waarmee ze ervoor kunnen zorgen dat ze online niet bespioneerd worden. De organisatie wijst de "giganten van het internet" ook op hun verantwoordelijkheid, door te wijzen op "verschillende meldingen van Facebookposts en tweets die verwijderd worden".