Royale sprokkels: Tom Cruise op Buckingham Palace en Meghan Markle over... menstruatie

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week kleurt ons overzicht volkomen Brits met een heus Europees charmeoffensief van prins Charles en William in brexittijden, Buckingham Palace kreeg acteurs Tom Cruise en Gillian Anderson over de vloer en peuter Alfie deed zijn ouders blozen toen hij duidelijk liet merken dat de Queen hem totaal niet interesseerde. Op Internationale Vrouwendag hield Meghan Markle dan weer een opmerkelijk pleidooi voor... menstruatie en onderwijs.

Ethan Hunt en Dana Scully op Buckingham Palace

Acteurs Tom Cruise (onder meer bekend van "Mission impossible") en Gillian Anderson ("The X files" en "The fall") werden op Buckingham Palace ontvangen. Cruise werd ontvangen door prins Philip, de echtgenoot van de Queen. De acteur ontving een uitnodiging voor zijn steun aan Outward Bound, een organisatie die jongeren aanspoort buitenactiviteiten te ondernemen. Outward Bound bestaat 75 jaar en trakteerde op een dinner op het paleis. Philip (95) is beschermheer van de organisatie.

Het onderonsje was niet vooraf aangekondigd en het hof deelde foto's via sociale media. Daarop was te zien dat Cruise zijn beste smoking had bovengehaald en er hartelijk gelachen kon worden. Philip breekt het ijs vaak met zijn droge humor.

Nog gespot op Buckingham Palace: Gillian Anderson in gesprek met Camilla Parker Bowles, de hertogin van Cornwall en echtgenote van prins Charles. Voor Internationale Vrouwendag werd een Women of the World-receptie gehouden. Minder bekend over Anderson is dat ze een fervente activiste is. Ze werkte onlangs aan het manifest "We (women)" over de dagelijkse problemen waarmee vrouwen worstelen en speelde vorig jaar in "Sold", een film over de handel in kinderen.

Het was niet de eerste keer dat de hertogin Anderson ontmoette. Vijf jaar geleden hadden ze het over boeken in het Dickens Museum ter gelegenheid van 200 jaar Charles Dickens. Camilla hield op de Women of the World-receptie een toespraak en riep alle vrouwen op om zich te verenigen, "vrouwen van álle leeftijden" en dat in "deze turbulente tijden".

Hoe menstruatie een effect heeft op onderwijs en omgekeerd

Camilla nam het op Vrouwendag niet alleen op voor meisjes, ook Meghan Markle liet van zich horen. De vriendin van prins Harry schreef voor het magazine Time een scherp opiniestuk over menstruatie. Daarin schrijft ze over de invloed van maandstonden op de intellectuele ontwikkeling van meisjes. "Er hangt een stigma boven, van Afrika tot India, in Iran en andere landen", stelt Markle. "De toegang tot degelijke sanitaire voorzieningen verhindert rechtstreeks dat jonge vrouwen onderwijs kunnen genieten."

"113 miljoen meisjes (tussen 12 en 14 jaar oud) in India alleen al dreigen uit de boot te vallen", benadrukt Markle. Zij bezocht in januari Delhi en Mumbai voor de organisatie World Vision en sprak met tieners. Hoe ze slechts over lompen beschikken en niet over deftig maandverband. Hoe ze niet kunnen deelnemen aan de sportlessen. Hoe ze niet in toiletten terecht kunnen voor verzorging, want slechts 50% van de scholen voorziet toiletten.

Markle wijst erop dat het onderwerp Menstrual Hygiene Management  "verwaarloosd" wordt en blijft. "Onaanvaardbaar", schrijft ze. "Om de cirkel van armoede te breken, om economische groei te betrachten en voor de ontwikkeling van landen, moeten jonge vrouwen toegang krijgen tot onderwijs."

De Europese toer op: Windsor-promotie of soft diplomacy in brexittijden?

De hertog en hertogin van Cambridge, prins William en Kate Middleton, brengen in juli een officieel bezoek aan Polen en Duitsland. Maar over het programma is nog niets bekendgemaakt, en ook of prins George en prinses Charlotte meereizen is nog niet geweten. Vorig jaar trokken de kinderen wel zeven dagen mee naar Canada. Eind deze maand zitten William en Kate ook twee dagen in Parijs om onder meer de Britse ambassadeur te ontmoeten.

De Britse pers ziet er een charmeoffensief in. De bezoeken lopen tijdens de onderhandelingen van het Verenigd koninkrijk om zich terug te trekken uit de Europese Unie. Ook prins Charles en Camilla gaan begin april de Europese toer op (en dit op verzoek van de Britse regering): zij bezoeken Roemenië, Italië en Oostenrijk.

Critici zien er pure promotie voor de Windsors in en vrezen dat ze er niet in zullen slagen om enige handelscontracten te sluiten. Fans spreken eerder van een sterk staaltje "soft diplomacy". Premier Theresa May liet al weten dat de Britten wel uit de EU stappen, maar "hechte vrienden blijven met Europa".

Nee, de Queen interesseert Alfie niet

Donderdag opende koningin Elizabeth een Irak-Afghanistan-monument langs de Thames in Londen. Het gedenkteken eert alle Britse militairen en burgers die tussen 1990 en 2015 betrokken waren bij conflicten in de regio. Achteraf was er tijd voor een babbel met militairen, veteranen en oorlogsslachtoffers. De Queen praatte met sergeant Mark Lunn en korporaal Michele Lunn die beiden in Afghanistan dienden. Voor de gelegenheid hadden ze hun 2-jarig zoontje Alfie en een ruiker bloemen mee. Op foto lijkt alles vrijwel koek en ei (zie hieronder).

Maar de waarheid is dat Alfie er geen zin in had en zijn moeder hem moest bedwingen, of hoe een ouder lijden -of is het blozen?- kan met een peuter in de typische peuterpuberteit.

Zie video "Alfie hangt het uit":

Alfie gunde prinses Sophie ook geen blik. Het was duidelijk een lange dag en deze keer was het vader Mark die hem suste.