Schandaal rond naaktfoto's Amerikaanse vrouwelijke mariniers breidt uit

Het schandaal rond de naaktfoto's die Amerikaanse mariniers van hun vrouwelijke collega's deelden, wordt groter nu Business Insider ontdekt heeft dat ook andere takken van het Amerikaanse leger honderden foto's van vrouwelijke militairen deelden.

Enkele dagen geleden was aan het licht gekomen dat foto's van naakte of schaars geklede vrouwelijke mariniers circuleerden op de geheime Facebookgroep "Marines United". Tientallen tot honderden beelden werden gedeeld met de 30.000 leden van de Facebookgroep. De Facebookpagina werd intussen offline gehaald. 

Maar het schandaal blijkt nu groter dan gedacht, want niet alleen binnen het marinekorps werden er foto's gedeeld. Honderden naaktfoto's van vrouwelijke militairen van verschillende legerafdelingen werden de afgelopen maanden gepost op een geheim online berichtenforum. Vaak werden er eerst foto's gepost waarop de vrouwen kleren aanhadden, waarna er een oproep gelanceerd werd om naaktfoto's te publiceren. 

Vaak werden de foto's vergezeld van de namen van de vrouwen en de plaats waar ze gestationeerd waren. Een deel van de foto's werd gemaakt door de vrouwen zelf of door hun omgeving, maar men veronderstelt dat een deel ook stiekem gemaakt werd. Enkele marine-officieren hebben CBS News ook verteld dat er nog meerdere andere gelijkaardige Facebookgroepen bestaan. 

Mattis: "Flagrante schending universele waarden"

"Deze beschuldigingen ondermijnen alles waar we als mariniers voor staan", reageerde de commandant van het marinecorps Robert B. Neller op het schandaal. Binnen de marine zelf is er een taskforce opgezet om de zaak te onderzoeken. Daarnaast is er ook een onderzoek gestart door de Naval Criminal Investigative Service.

In een video heeft hij zijn troepen ook streng toegesproken. "Wanneer ik de beschuldigingen hoorde dat mariniers hun collega's zouden kleineren, dacht ik dat dergelijk gedrag niet paste bij echte soldaten of strijders. Op dit ogenblik moeten we allemaal gefocust zijn om beter te worden." De top van de marine roept getroffen vrouwen ook op om naar voren te treden met hun verhaal. Twee vermeende slachtoffers hebben dat intussen ook al gedaan.

Ook de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft zich uitgesproken over de hele zaak. Hij zei dat iedereen die betrokken was bij de verspreiding van de naaktfoto's van vrouwelijke collega's zich schuldig maakte aan "een flagrante schending van fundamentele waarden. Een gebrek aan respect voor de waardigheid en menselijkheid van de leden van het Defensiedepartement is onaanvaardbaar en in strijd met de samenhang van de eenheid." Mattis benadrukte dat het Pentagon zulk gedrag niet tolereert en beloofde een onderzoek.