Somers: "Verplicht ouders om naar oudercontact te komen"

De Mechelse burgemeester en Vlaams Parlementslid Bart Somers (Open VLD) stelt in De Morgen voor om het oudercontact verplicht te maken en eventueel af te dwingen met een boete. "Ouders die net het meest ondersteuning nodig hebben, blijven nu vaak afwezig", zegt hij aan VRT Nieuws. De katholieke onderwijskoepel is alvast niet gewonnen voor het opleggen van boetes. En ook Somers' partijleider, Gwendolyn Rutten, is niet gewonnen voor het idee.

Eerder heeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gezegd dat allochtone ouders meer moeten worden betrokken bij het onderwijs van hun kinderen. Somers wil dat alle ouders meer betrokken worden bij de schoolloopbaan van hun kinderen door het oudercontact verplicht te maken. Dat schrijft hij in een opiniestuk. "Ik denk dat we ouders een aantal keer per jaar mogen vragen om aanwezig te zijn op een oudercontact", zegt hij in een reactie aan VRT Nieuws.

Oudercontacten zijn volgens Somers belangrijk voor uitwisseling tussen de school en ouders, maar ook omgekeerd. Zo komt de school meer te weten over de thuissituatie van de kinderen. "Wat de school nodig heeft om een succes te maken van de schoolloopbaan van de kinderen", klinkt het. De scholen moeten de oudercontacten volgens Somers ook laagdrempeliger maken.

De Mechelse burgemeester denkt eraan eventueel boetes opleggen aan ouders die hun "ouderlijke verantwoordelijkheid" niet nemen, als stok achter de deur. "Een kleine prikkel kan de bewustmaking van mensen versterken", legt Somers uit. "Ouders van kinderen bij wie oudercontact het minst nodig is, zijn het talrijkst aanwezig. Terwijl ouders die steun nodig hebben, afwezig blijven."

Rutten oneens

Open VLD benadrukt dat het niet om een partijstandpunt gaat. Sterker nog: partijleider Gwendolyn Rutten schreef op Twitter dat ze helemaal niet gewonnen is voor het idee van Somers. "Neen, voor sommige zaken heb je geen wetten en boetes nodig. Met dialoog en engagement komen we al heel eind", tweette de politica vanochtend

Het is niet de eerste keer dat Rutten een partijlid afvalt op Twitter. Vorige maand wees ze ook al Brussels minister Guy Vanhengel terecht, nadat die gesuggereerd had dat de luchthaven van Zaventem verplaatst kon worden.

Boeve: "Boete gaat te ver"

De onderwijskoepels voelen wel wat voor het voorstel van Somers, maar ouders verplichten via een boete gaat hen net iets te ver, zegt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs. "Boetes lijken me wat te verregaand", zegt hij aan VRT Nieuws. "Het is een repressief signaal, terwijl oudercontact volgens ons zou moeten worden gestimuleerd vanuit de interesse van de ouders in de schoolloopbaan van de kinderen."

Boeve stelt zich ook de vraag wie die boetes dan moet innen en hoe dat dan moet worden georganiseerd. Hij benadrukt wel dat hij gerust het gesprek wil voeren over ouderbetrokkenheid.