Sven Gatz steunt Kenniscentrum Mediawijsheid in strijd tegen fake news

Het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid krijgt 600.000 euro subsidie om de bevolking te sensibiliseren voor fake news. "Het Kenniscentrum werkt nu al met leerlingen, jeugdwerkers en leerkrachten, maar het is de bedoeling dat ook de brede bevolking bereikt wordt", aldus Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft in de marge van de opening van De Krook in Gent aangegeven dat de Vlaamse regering 600.000 euro uittrekt voor het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid.

"Het kenniscentrum kreeg deze legislatuur de opdracht om uit te groeien tot hét referentiepunt voor mediawijsheid in Vlaanderen. Het biedt onder meer praktijkondersteuning en vorming aan voor iedereen die het internet gebruikt en richt zich ook specifiek naar kwetsbare doelgroepen als ouderen en alleenstaande ouders", meldt Gatz.

"Kritisch staan tegenover nieuws is van groot belang. Zeker nu er heel wat te doen is over fenomenen als “fake news” of online pestgedrag. Daarnaast sensibiliseert en betrekt het Kenniscentrum de mediasector bij het bevorderen van mediawijsheid en volgt het de relevante Europese en internationale ontwikkelingen op."

Sven Gatz beseft dat de strijd tegen fake news niet eenvoudig is en het een werk van lange adem zal worden om de bevolking te waarschuwen voor misleidende informatie op het internet. "We gaan het warm water niet uitvinden, maar dit is een begin. Mettertijd moeten er concrete toepassingen ontwikkeld worden voor het grote publiek", besluit Gatz in "De wereld vandaag" op Radio 1.