Twee doden bij protest tegen aftreden Zuid-Koreaanse presidente

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye moet aftreden wegens corruptie. Het grondwettelijke hof heeft daarmee een eerdere stemming van het parlement bevestigd. Bij onrusten die daarop uitbraken, zijn twee doden gevallen. Allebei medestanders van Park.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Feestgedruis in Seoel bij tegenstanders van Park

Zuid-Korea verliest zijn allereerste vrouwelijke president. Park Geun-hye moet vertrekken na een grootschalig corruptieschandaal dat de politiek in het Aziatische land op zijn grondvesten heeft doen daveren. Ze was eerder al afgezet door het parlement, maar het grondwettelijk hof moest die beslissing nog bevestigen. De verdeeldheid binnen het land is heel groot. Toch wilde volgens peilingen zo'n 70 tot 80 procent van de Koreanen dat het hof de beslissing van het parlement bevestigde.

Duizenden Koreanen waren afgezakt naar het centrum van Seoel waar ze de uitspraak van het grondwettelijk hof op groot scherm hebben gevolgd. Na de uitspraak zijn tegenstanders van Park de straten in getrokken om haar vertrek te vieren. Bij protesten van haar medestanders die nacht zijn twee doden gevallen. Een man van 70 zou zijn bezweken aan een hoofdwonde nadat hij van het dak van een politiebus zou zijn gevallen. De doodsoorzaak van de andere Park-medestander is nog niet helemaal duidelijk.

Binnen de twee maanden worden er nu nieuwe presidentsverkiezingen gehouden. De liberaal Moon Jae-in, die in de verkiezingen van 2012 nog van Park verloor, heeft volgens de peilingen de meeste kans om haar op te volgen.