VRT-journaliste na 1 week voor de klas: "Lesgeven is toch wel vermoeiend"

VRT-onderwijsjournaliste Brigitte Vermeersch wil in de praktijk ervaren hoe leerkrachten het iedere dag doen in een klas met veel diversiteit, 30 jaar na haar afscheid als leerkracht. Sinds maandag staat ze terug voor de klas in het Stedelijk Lyceum Offerande in Antwerpen. Ze geeft er Nederlands aan de Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN)-rood. In het Radio 1-programma "De ochtend" blikt ze terug op haar eerste week. "Ik heb een leuke, jonge, speelse, levendige klas. Maar ik ben moe op het einde van de week, ik heb het een beetje onderschat."

"Ik heb een klas van 12 leerlingen van 7 verschillende nationaliteiten", vertelt Brigitte Vermeersch in "De ochtend" op Radio 1. "De jongste is 12, de oudste 17. Ze komen uit Irak, Syrië, Afghanistan, Pakistan, Nepal, Spanje en uit Bulgarije. Vele kinderen zijn nog maar recent aangekomen hier in België en spreken dus geen woord Nederlands. Het is de bedoeling dat ze hier op school Nederlands leren."

Met handen en voeten uitleggen

Hoe leg je iets uit aan tieners die geen woord Nederlands begrijpen? "Geplastificeerde tekeningen werken heel goed", zegt Vermeersch. "Als ik hen wil leren hun naam te zeggen, toon ik een identiteitskaart. Als ik hen wil laten vertellen uit welk land ze komen, toon ik de wereldkaart. Zo kunnen we contact maken en kan ik mezelf ook aan hen voorstellen."

Vermeersch geeft toe dat ze het lesgeven toch een beetje onderschat heeft. "Ik moet heel eerlijk zeggen, ik ben moe op het einde van de week. Natuurlijk is het allemaal nieuw voor mij. Ik moet mijn weg zoeken in de school, van lokaal naar lokaal met mijn materiaaldoos sleuren en het juiste klaslokaal vinden in een overvolle school. Ja, het ging er vaak nogal chaotisch aan toe. Ik moet zoveel nieuwe dingen leren: de klaslijst en de schoolagenda invullen, de regels en gewoontes op school leren kennen en kennismaken met de collega's. Vooral de lesvoorbereidingen vragen heel veel werk."

Klasregels via pictogrammen en filmpjes

Vermeersch stond er niet alleen voor. "Gelukkig heb ik de eerste dagen wel ondersteuning gekregen van een ervaren leerkracht, waar ik echt heel blij mee was. Het is heel veel ineens en ze sprongen wel bij als het nodig was. Hoe leer je bijvoorbeeld kinderen die geen Nederlands praten de klas- en schoolregels aan? Zo mogen leerlingen bijvoorbeeld niet eten in de klas, maar wel een beetje water drinken. Ik zag hoe de leerkracht dit aanbracht bij de kinderen aan de hand van pictogrammen, en kon daar de volgende dag op verder bouwen."

Collega Nicolaj maakte samen met enkele leerlingen ook een filmpje om de regels in de klas duidelijk te maken, onder het motto "Duidelijke afspraken maken goeie vrienden".

Het viel Brigitte Vermeersch op dat de speelplaats en klaslokalen echt eivol zitten. "Ook in de lerarenkamer is het zoeken naar een plaatsje om 's middags je boterhammen op te eten. De school barst echt wel uit zijn voegen."

Vermeersch looft de enorme inzet van de leerkrachten daar op school. "Wij moeten echt van onze leerlingen houden. Bij sommige leerlingen zijn wij vaak de enige familie die er is", zeggen collega-leerkrachten in de school waar de journaliste nu lesgeeft. 

Radio 1 volgt het onderwijsparcours van Brigitte Vermeersch verder op. De journaliste-leerkracht is ook te volgen via onze website en via haar Facebookpagina.