"Het hotel van Trump nabij Witte Huis is oneerlijke concurrentie"

In Washington is een eerste proces gestart tegen de Amerikaanse president Donald Trump wegens mogelijke belangenvermenging. Het gaat om het hotel dat Trump openhoudt in het centrum van de hoofdstad, op een paar honderd meter van het Witte Huis.

Het hotel van Trump is gevestigd in het oude, centrale postgebouw. De eigenaars van een bar en restaurant dat ook in Washington ligt, noemen het oneerlijke concurrentie dat het hotel, dat ook een restaurant en bar heeft, de naam draagt van de president en in zijn bezit is.

Ze willen geen schadevergoeding, maar ze vragen dat Trump het hotel van de hand doet of sluit. "De naam van de president, de bekendheid ervan, het feit dat hij het bezit en er soms aanwezig is, geven zijn hotel een groot concurrentievoordeel tegenover ons", vertelt Khalid Pitss, de eigenaar van Cork Wine Bar.

"Recente berichten in de pers tonen zelfs aan dat buitenlandse vertegenwoordigers, parlementsleden of zakenlui ondubbelzinnig zeggen dat net dat de reden is voor hen om het Trump-hotel te bezoeken", klinkt het. "We zijn veel concurrentie gewoon. Het maakt je beter, sneller en sterker. Maar de concurrentie van het hotel is oneerlijk."

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat het gaat om "een wilde publiciteitsstunt, die geen enkele wettelijke basis heeft". Eric Trump, de zoon van de president, noemt de rechtszaak "belachelijk".