"We staan voor grootste humanitaire crisis sinds 1945"

De wereld staat voor de grootste humanitaire crisis sinds 1945, sinds de oprichting van de Verenigde Naties. Dat is de alarmerende boodschap van Stephen O'Brien, topman bij de VN. Hij zegt dat voor 20 miljoen mensen de hongerdood dreigt. O'Brien vraagt dringende hulp voor de inwoners van Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en het noordoosten van Nigeria.

Stephen O'Brien, ondersecretaris-generaal van de VN, deed zijn noodoproep in de Veiligheidsraad. "Zonder wereldwijde en gecoördineerde hulp zullen mensen simpelweg sterven van de honger en veel anderen zullen lijden en sterven door ziekte."

Hij vroeg een onmiddellijke vrijmaking van hulpmiddelen voor vier landen: Jemen, Zuid-Soedan, Somalië en Nigeria. O'Brien plakte er ook een cijfer op. "We hebben 4,1 miljard euro nodig tegen juli. Zonder dat geld zullen kinderen onderontwikkeld zijn en ze zullen niet naar school kunnen. De economische ontwikkeling zal worden teruggedraaid en alle hoop zal verloren zijn."

Jemen

Het land dat in de grootste problemen zit, is Jemen. Dat land wordt al twee jaar geteisterd door een burgeroorlog en het is sowieso al het armste land in de Arabische wereld. 18,8 miljoen Jemenieten hebben hulp nodig, zegt O'Brien. Dat is twee derde van de hele bevolking.

"Meer dan 7 miljoen mensen weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan zal komen." Volgens O'Brien moet meer dan de helft van de hulp die hij vraagt naar Jemen gaan. Hij kondigde ook aan dat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres een hulpconferentie voor Jemen zal voorzitten op 25 april in Genève.

"Meer nodig dan alleen dringende voedselhulp"

België heeft de afgelopen weken al 60 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp aan Jemen, Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) zegt de situatie op de voet te volgen, maar er is meer nodig dan alleen dringende voedselhulp.

"Internationale samenwerking is daar de juiste manier voor. Het is verontrustend om te zien dat je vandaag populisten en extremisten rond de wereld hebt die zeggen: 'Landen moeten zich meer op zichzelf gaan keren en de rug naar de wereld toedraaien'."

"De enige oplossing voor dit soort crisissen is dat je meer samenwerking hebt, dat je Europa meer slagkracht geeft in het buitenland bijvoorbeeld", besluit De Croo.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.