Erdogan: "Nederland is nazistisch en fascistisch"

De Turkse president Erdogan heeft vlijmscherp gereageerd op de beslissing van de Nederlandse regering om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken de toegang tot het land te ontzeggen. Volgens Erdogan is Nederland "een overblijfsel van het naziregime" en "fascistisch". De Nederlandse premier Rutte vindt Erdogans reactie "totaal ongepast".

De Nederlandse regering reageerde vanmorgen kordaat op de dreigementen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.

De Turkse excellentie had namelijk op de commerciële nieuwszender CNN Turk zijn vastberadenheid getoond om een Turkse politieke meeting in Rotterdam bij te wonen en bovendien gedreigd met zware politieke en economische sancties tegen Nederland indien het zou proberen om zijn bezoek tegen te houden.

"Fascisten"

De Nederlandse regering besliste daarop om geen toestemming te geven voor bezoek, uit vrees voor "de veiligheid en de openbare orde". De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde zo goed als meteen.

Hij insinueerde dat de Nederlandse maatregel niet zonder diplomatieke gevolgen zou blijven. "Hou het vliegtuig van onze minister van Buitenlandse Zaken maar tegen", sneerde Erdogan op een politieke bijeenkomst in Istanbul. "We zullen eens zien hoe jullie diplomatische vliegtuigen voortaan naar Turkije zullen komen."

Ook nu schuwde Erdogan de verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog niet. "Zij kennen niets van politiek of internationale betrekkingen. Nederland is een overblijfsel van de nazi's en de Nederlanders zijn fascisten", klonk het.

Volgens de Turkse minister voor Europese Zaken Omer Celik op Twitter zal de Nederlandse beslissing "de geschiedenis ingaan als een zwarte vlek op de Nederlandse democratie en geschiedenis". "Dit past niet in ons verbond en onze eeuwenlange vriendschap. Als de racistische Geert Wilders het in Nederland het voor het zeggen had, dan zou hij zo'n beslissing nemen."

Promotiecampagne Turkse regering

Het bezoek van Cavusoglu kaderde in een grotere promotiecampagne van de Turkse regering. Op 16 april wordt in Turkije immers een volksraadpleging gehouden over een eventuele uitbreiding van de bevoegdheden van staatshoofd. De kwestie verdeelt het land. Heel wat Turkse excellenties reizen daarom momenteel in Europa rond om ja-stemmen te ronselen bij de uitgeweken Turken.

Spanningen lopen verder op

Vorige week annuleerden de Duitse steden Gaggenau, Keulen en Hamburg zulke meetings, tot grote woede van president Erdogan die de Duitse regering van manipulatie beschuldigde. Ook toen waren de verwijzingen naar het nazisme niet van de lucht.

Volgens Erdogan kiezen Nederland en Duitsland met hun maatregelen stelling voor het nee-kamp. De gebeurtenissen zetten in elk geval nieuwe druk op de al gespannen relaties tussen Duitsland en Turkije. Door de gebeurtenissen van vandaag lijkt het diplomatieke conflict nu nog verder uit te breiden.

Rutte: "Reactie is totaal ongepast"

In een poging om het conflict met NAVO-partner Turkije niet verder op de spits te drijven, stelde de Nederlandse premier Mark Rutte zich diplomatisch op. "Ik begrijp dat ze boos zijn, maar dit is natuurlijk totaal ongepast", aldus Rutte.

Nog volgens de premier hoort het niet dat Turkse ministers in Nederland komen campagnevoeren bij Nederlandse Turken die, al dan niet met een Turks paspoort, eerst en vooral toch Nederlander zijn.

Ondanks de kwade woorden die gevallen zijn, is het volgens Rutte belangrijk om goede relaties met Turkije te onderhouden. "We zullen er alles aan doen om de relaties met Turkije zo goed en zo sterk mogelijk te houden", aldus nog Rutte.

Meest gelezen