Gents gezin dat slachtoffer werd van krakers vraagt nu politiebescherming voor Roma

De vrouw uit Gent die gisteren nog een radeloos bericht op Facebook zette over een groep Roma die haar huis had gekraakt, heeft in een nieuw bericht opgeroepen om de Roma te beschermen. Ze doet dat naar eigen zeggen na alle racistische reacties die ze kreeg op haar originele bericht. De politie laat weten dat er in de bewuste straat extra wordt gepatrouilleerd.

Gisteren had de vrouw haar beklag gedaan op Facebook over een tiental Roma die "met kinderen en een hond" al enkele weken haar huis kraakte. De vrouw werkt met haar man momenteel in het buitenland. "Wij zijn op zijn zachtst gezegd radeloos", klonk het gisteren. "Wij begrijpen niet dat het woonrecht van de ene toegestaan wordt, door het woonrecht van anderen te stelen."

Het originele bericht blijkt nu van Facebook te zijn verwijderd. Ze is naar eigen zeggen geschrokken van alle racistische reacties op haar post en nu vraagt ze aan de politie, in een nieuw bericht, om de Roma die in haar huis zitten, te beschermen.

"Wij distantiëren ons van elke oproep tot haat"

"Onze oproep op Facebook ontketende een storm aan reacties. Daarbij uitten heel wat mensen hun oprechte bezorgdheid, verbijstering en solidariteit met de wantoestand waarin wij – en vele anderen– ons bevinden. We zijn hier dan ook heel dankbaar voor", zegt de vrouw op Facebook.

"Laten wij echter heel duidelijk zijn: ten stelligste distantiëren wij ons van eender welke oproep tot haat, discriminatie, racisme of geweld. Geen van deze mág en kán een oplossing inhouden! Wij vragen de politie van Gent dan ook om de Roma-familie die zich momenteel in ons huis bevindt, indien nodig, politionele bescherming te bieden tegen alle vormen van gewelddadige actie."

Daaronder somt ze een aantal van de racistische berichten op die mensen schreven als reactie op haar originele bericht. Daarin wordt onder meer opgeroepen om "met een aantal sterke mannen" samen te komen en de Roma uit het huis te zetten. Er wordt ook naar het adres gevraagd.

De vrouw blijft wel een snelle oplossing vragen voor haar probleem en eist actie van de bevoegde instanties. Ze besluit: "Wij betreuren ten zeerste de groeiende polarisering, haat, en stigmatisering in onze samenleving en willen daar onder geen beding aan bijdragen, ook niet via onze oproep. Helaas blijkt dat nu net wél het geval te zijn en dat is iets om heel terecht bang voor te zijn. Of niet soms?".

Extra patrouilles

De politie laat weten dat er sinds vanmorgen extra wordt gepatrouilleerd in de bewuste straat. Het gaat om een preventieve maatregel, klinkt het. "Concrete dreigingen kregen we niet, maar de oproepen op sociale media werden wel gelezen."

De politie herhaalt verder dat ze op een gerechtelijke beslissing wacht. "Als we een gerechtelijk bevel krijgen dat de mensen uitgezet moeten worden, dan kunnen we als politie bijstand verlenen als de mensen bij een uitzetting niet vrijwillig vertrekken."