Pairi Daiza vijlt hoorns van neushoorns af om stropers voor te zijn

Het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza gaat preventief de hoorns van al zijn neushoorns inkorten. Dat laat CEO Eric Domb weten via Facebook. Stropers hebben afgelopen week in de Parijse zoo een dier gedood om zijn hoorn. Omdat de daders nog niet zijn gevat, neemt Pairi Daiza - op 300 km van de Franse hoofdstad - bijkomende maatregelen.
© EKA / EurekaSlide

In Pairi Daiza verblijven drie volwassen neushoorns en een jong, dat op de dag van de aanslagen in Brussel geboren werd en de naam Sethemba (hoop in het Swahili) kreeg. Zoals onze nagels en haren bevat de hoorn van een neushoorn keratine, en groeit die dus steeds terug. Het reduceren van de hoorn "is dan ook pijnloos, snel toepasbaar en tijdelijk", legt Domb uit in een uitgebreid Facebookbericht.

"Naargelang de situatie in de toekomst kan deze procedure worden herhaald zonder de teruggroei van de hoorn in gevaar te brengen. Vele nationale parken in Afrika passen deze techniek al jaren toe en beschouwen dit als de meest efficiënte methode om de soort te beschermen tegen stroperij."

In het dierenpark gelden al langer veiligheidsmaatregelen en die blijven ongewijzigd. "Het risico bestaat dat die schurken actief blijven. Dit is niet alleen een bedreiging voor het leven van onze neushoorns, maar ook voor hun verzorgers en het veiligheidspersoneel. We moeten blijven streven naar een nulrisico." 

De hoorn van neushoorns is een gegeerd product op de zwarte markt. Het zou een afrodisiacale werking hebben en helpen bij de behandeling van kankers. De hoorn van een neushoorn levert makkelijk tot 60.000 dollar per kilo op. In Zuid-Afrika werden vorig jaar maar dan 1.000 neushoorns gestroopt. De inval in de Parijse zoo was een primeur voor Europa, maar eerder waren er al een reeks hoorndiefstallen in Europese musea.