Release "Avatar 2" opnieuw uitgesteld

Het vervolg op de populaire sciencefictionfilm "Avatar" komt ten vroegste in 2019 in de zalen. De release van de tweede "Avatar" was oorspronkelijk gepland voor 2016, maar werd al snel uitgesteld naar 2017 en tenslotte de kerstperiode van 2018. Maar ook die timing is niet haalbaar, laat regisseur James Cameron weten.

Dat de makers van "Avatar" na het kassasucces in 2009 verschillende sequels zagen in het sciencefictionverhaal, was al langer bekend. Regisseur James Cameron kwam in 2013 met het nieuws naar buiten dat hij drie vervolgfilms tegelijk zou inblikken. Het eerste deel daarvan moest in 2016 in de zalen komen, maar die timing bleek al snel te ambitieus.

De release werd stapsgewijs telkens met een jaar uitgesteld, eerst naar de eindejaarsperiode van 2017 en vervolgens naar kerstmis volgend jaar. Maar ook in 2018 komt er geen nieuwe "Avatar" in de zalen, laat Cameron nu weten.

"Het is niet voor 2018", zegt Cameron in de Toronto Star. "Wanneer wel, dat staat nog niet vast. Want we draaien niet één vervolgfilm: we werken tegelijk aan "Avatar" 2, 3, 4 én 5. Een epische onderneming", aldus Cameron. "Ik weet waar ik de komende 8 jaar van mijn leven aan ga wijden, binnenkort ook 24/7. Dat lijkt me trouwens geen onrealistische of overdreven timing."

"Epische saga's"

Over nieuwe verhaallijnen en personages houdt Cameron voorlopig de lippen stijf op elkaar. Hij omschrijft de nieuwe Avatars wel opnieuw als "epische saga's". "Ik wou dat ik er al iets over kon delen met de wereld. We gaan nog een stap verder dan in de eerste film. En we lichten zeker een tipje van de sluier wanneer de tijd daar rijp voor is."

Of de vooropgestelde timing van de vier vervolgfilms, met telkens twee jaar tussen, nog wordt aangehouden is onduidelijk. De vier avatars stonden gepland tussen 2018 en 2024. Welke invloed de verlate release van Avatar 2 heeft op de andere films, is nog niet duidelijk.