Turkse minister van Buitenlandse Zaken mag Nederland niet binnen

De Nederlandse regering weigert om toestemming te geven voor de vlucht van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu naar Nederland. Cavusoglu werd vanavond verwacht in ambtswoning van de Turkse consul in Rotterdam op een politieke meeting met genodigden. Hij had gedreigd met zware politieke en economische sancties indien Nederland dat bezoek zou verbieden. Maar net die dreigementen vormden voor de Nederlandse regering de laatste druppel.
AFP or licensors

In een interview met de commerciële nieuwszender CNN Turk benadrukte Cavusoglu vanmorgen dat hij wel degelijk van plan was om naar Rotterdam af te reizen. "Indien Nederland mijn vluchttoelating annuleert, dan zullen onze sancties zwaar zijn", klonk het dreigend.

Cavusoglu beschuldigde Nederland ervan dat het zijn Turkse inwoners behandelt als gijzelaars omdat het hen zou verhinderen om contact te hebben met Ankara. Net als president Erdogan eerder noemde hij het verbieden van een politieke meeting een "fascistische praktijk".

Hij voegde eraan toe dat hij sowieso zou afreizen, net als vorige week toen de autoriteiten in de Duitse stad Hamburg zijn komst hadden verboden. "Als dat spanningen creëert, dan is dat maar zo. Welk kwaad kan dat nu? Ik ben een minister van Buitenlandse Zaken en ik kan gaan en staan waar ik wil."

Gevoelig moment

Cavusoglu zou normaal gezien vanavond om 18 uur genodigden toespreken in de ambtswoning van de Turkse consul in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. De Nederlandse regering zat erg verveeld met de zaak.

Cavusoglu wil met zijn optreden de Nederlandse Turken overhalen om ja te stemmen bij het Turkse referendum van 16 april. Dat referendum stelt een ingrijpende wijziging voor van het politieke bestel waarbij het parlementaire stelsel plaatsmaakt voor een presidentieel systeem met meer macht voor president Erdogan.

Het referendum is niet enkel in Turkije omstreden. Op minder dan een week voor de Nederlandse verkiezingen kan de Nederlandse regering polarisering hierover missen als kiespijn. Een omstreden Turks politiek bezoek zou namelijk ook koren op de molen zijn van de radicaalrechtse PVV van Geert Wilders.

"Redelijke oplossing niet meer mogelijk"

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei gisteren nog dat Nederland de komst van Çavusoglu niet kon tegenhouden, maar hij voegde eraan toe dat het bezoek wel gepaard zou gaan met strenge veiligheidsmaatregelen.

Vandaag echter stelde de Nederlandse regering dat een redelijke oplossing na de dreigende taal van Çavusoglu onmogelijk is geworden. De landingstoestemming voor het toestel van de minister is ingetrokken. Als officiële reden wordt verwezen naar "de gevaren voor de openbare orde en de veiligheid".

Volgens een verklaring van de Nederlandse regering heeft ze er geen enkel bezwaar tegen informatiebijeenkomsten over het referendum. "Maar deze meetings mogen niet bijdragen tot de spanningen in onze maatschappij."

Als gevolg van de beslissing kan Çavusoglu later vandaag niet opstijgen en is ook zijn bezoek aan Rotterdam de facto afgelast.