Voltallig bestuur van Luikse PS-afdeling neemt ontslag

Het voltallige bestuur van de Luikse PS-federatie stapt op, een dag nadat voorzitter Willy Demeyer heeft bekendgemaakt dat hij ontslag neemt om zich volledig te kunnen wijden aan het burgemeesterschap van Luik. Dat heeft Demeyer bekendgemaakt. Gisteren hield de Luikse federatie een statutaire algemene vergadering na nieuwe onthullingen in het Publifin-schandaal. Daar waren ruim 500 leden aanwezig, en na afloop, deze voormiddag, werd de kiesprocedure om een nieuwe voorzitter aan te duiden, opgestart.
Nicolas Lambert

De aankondiging van Demeyer dat hij opstapt als voorzitter van de Luikse federatie én als Kamerlid, kwam als een verrassing. Demeyer trekt zijn conclusies uit het schandaal rond de intercommunale Publifin. 

De Publifin-affaire draait rond hoge vergoedingen voor politici in intercommunales. Vooral de PS kwam daardoor in opspraak. Voor het Waals Parlement is er intussen een onderzoekscommissie opgericht.

Ook de andere leden van het Luikse-PS-bestuur stappen nu op. Isabelle Simonis, minister in de Franse gemeenschapsregering, en Kamerleden Alain Mathot en Frédéric Daerden hebben, nog volgens Demeyer, spontaan afstand gedaan van hun mandaat binnen de federatie.

Daarmee heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn slag thuisgehaald. Hij probeert al jaren om de eigenzinnige Luikse afdeling in het gareel te krijgen.

"Geen tijdelijke vervanging, wel volledig nieuw bestuur"

De oproep tot kandidaten is gelanceerd, zegt Demeyer. Kandidaturen moeten binnen zijn voor 21 maart. De naam van de nieuwe voorzitter moet dan weer bekend zijn voor 1 mei, op het Feest van de Arbeid. In de loop van de maand mei moet een nieuw comité worden gekozen, en die nieuwe leden zullen het dagelijks bestuur verkiezen.

"Het gaat dus niet om een tijdelijke vervanging, maar wel degelijk om een volledig nieuw bestuur, voor de duur van vier jaar, van mei 2017 tot mei 2021", aldus Demeyer.