VUB-professor Holslag over voorwoord in boek Van Grieken: "Ik geloof in een open debat"

Volgende maand verschijnt het eerste boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, "Toekomst in eigen handen". Opvallend is dat het voorwoord van het boek geschreven is door Jonathan Holslag, professor internationale politiek aan de VUB, die vooral populair is in progressieve kringen. In De Morgen zegt Van Grieken dat hij het gevraagd had aan Holslag en dat die het voorwoord wel wou schrijven, "op voorwaarde dat er zinvolle dingen in stonden".
Professor Jonathan Holslag (archief).

Politicoloog en China-kenner Holslag was onlangs nog gastspreker op een avond met Groen-kopstuk Kristof Calvo in de Antwerpse Roma, en nu schrijft hij het voorwoord in het boek van een VB-politicus.

Hij deed dat omdat Tom Van Grieken het hem gevraagd heeft. "Ik heb het hem gevraagd", zei Van Grieken In De Morgen. "Hij wilde het doen op voorwaarde dat er zinvolle dingen in stonden. Blijkbaar is dat het geval."

Holslag beseft dat hij kritiek zal krijgen, namelijk dat hij daardoor Vlaams Belang legitimeert. "Ja, dat is de grootste kritiek die ik zal krijgen", zegt hij. "Dat ik Tom Van Grieken en zijn partij Vlaams Belang hiermee legitimeer. Maar daar is het mij niet om te doen. Ik geloof wel in het belang van een open debat. De democratie floreert bij de constructieve botsing van ideeën. Rond ideeën mag je geen hek zetten."

Daarom is hij ook geen voorstander van het cordon sanitaire: "Ik geloof niet dat het een democratie vooruithelpt om een cordon rond bepaalde partijen te plaatsen. Uiteindelijk beslist het volk en zo hoort het. En als dienaar van het volk, als public servant, zie ik het als mijn taak om dat debat mee te voeren", zo zei hij in De Morgen.

Tegen islamofobie

Volgens Joël De Ceulaer begint Holslag zijn tekst met kritiek op het verleden van Vlaams Belang. "Sommige uitlatingen waren gratuit, wansmakelijk en een beschaafde politiek onwaardig", zo schrijft hij. "Patriotten horen barbaarse toestanden te bestrijden en ze niet eigen te maken."

De islamofobie van Vlaams Belang verwerpt hij ook: "Hoe meer Vlaams Belang fulmineert tegen hoofddoek en halalslagers, hoe meer het eigenlijk een signaal geeft aan de Vlamingen dat ze hun gezapige leven lekker mogen voortzetten zonder zelf een inspanning te leveren om de Vlaamse cultuur te vernieuwen en te versterken."

"Maar," zei Holslag, "ik kan mij wel vinden in een aantal tactische voorstellen die Van Grieken doet." Net zoals Van Grieken vindt Holslag "dat we kritische infrastructuur, zoals energie, grotendeels in eigen handen moeten houden. Ik vind het een uitstekend voorstel om een Vlerick School voor de overheid op te richten. En ik sluit mij aan bij Tom als hij pleit voor duidelijke voorwaarden als nieuwkomers onze nationaliteit willen verwerven en deel willen uitmaken van onze samenleving. Ik vind het ook cruciaal hen te verplichten onze taal te leren en hen te sanctioneren als ze dat niet doen."

Het boek van Tom Van Grieken verschijnt bij een Nederlandse uitgever. Het is nog niet duidelijk of het ook bij ons in de boekhandel zal liggen. Bij boeken die door de eigen uitgeverij van Vlaams Belang werden uitgegeven, was dat niet het geval.