Zwemmer Timmers geschokt door diefstal identiteit door terroristen

Zwemmer Pieter Timmers reageert geschokt, nadat op zijn naam valse energiecontracten werden afgesloten. Drie terroristen die betrokken zijn bij de aanslagen van 22 maart, zouden zijn identiteit gestolen hebben.
Pieter Timmers bij zijn terugkeer uit Rio in augustus 2016.

De drie terroristen die zich voor de aanslagen van 22 maart verschuilden in een safehouse in Schaarbeek, sloten op 13 februari een contract af bij energieleverancier Lampiris, en deden dat op naam van topzwemmer Pieter Timmers. Dat bleek eerder al uit de reconstructie die De Standaard vandaag gepubliceerd heeft op basis van documenten op de computers van de terroristen.

Timmers' echtgenote Elle De Leeuw reageerde verbaasd op Twitter. "Na wekenlang contact opnemen (met Lampiris, red.) weten we - via de media nota bene - waarom we deurwaarders wegens niet-betaalde rekeningen achter ons aan kregen. Hallucinant."

Laatste waarschuwing

Begin februari kreeg Timmers een herinnering van Lampiris, met een laatste waarschuwing alvorens de deurwaarder zou langskomen.

"En dat terwijl wij nooit klant geweest zijn bij Lampiris en nooit facturen of andere herinneringen hadden gekregen op ons adres in Antwerpen", zegt De Leeuw. "We moesten vervolgens aantonen dat we nooit in Brussel hadden gewoond. Zij gingen ervan uit dat het om een tweede adres ging of dat we intussen verhuisd waren."

"Gelukkig werd vrij snel duidelijk dat wij hier niets mee te maken hadden, maar dat heeft ons wel al heel wat papier- en telefoonwerk gekost", zegt De Leeuw. "Ze konden toen bevestigen dat inderdaad iemand Pieters naam en geboortedatum had gebruikt om een contract af te sluiten. Lampiris mocht niet zeggen of ook andere identiteitsgegevens gebruikt zijn. Ze lieten weten dat intern een onderzoek was opgestart, maar daar hebben we nog altijd niets van vernomen, tot we de krant lazen. Donderdag had ik nog een laatste contact met hen, om te vragen hoe ver het onderzoek stond. We wilden natuurlijk weten of Pieters naam bij andere bedrijven ook gebruikt zou kunnen zijn."

Om welk adres in Brussel het precies ging, mocht Lampiris evenmin kwijt, vanwege privacy-overwegingen. "Ze hebben ons aangeraden een klacht in te dienen tegen onbekenden, en dat gaan we in de loop van de volgende dagen ook doen", zegt De Leeuw.

Lampiris had zelf de politie niet bij het onderzoek betrokken, hoewel uit het stuk in De Standaard blijkt dat de politie wel op de hoogte was van deze fraude. "En daar schrikken we van", aldus nog De Leeuw.

Lampiris-CEO Tom Van de Cruys laat weten dat hij navraag doet bij de betrokken dienst.

Pieter Timmers zelf zegt dat hij erg geschrokken is van het hele verhaal.

Meest gelezen