Beke: "Termont kan wel degelijk optreden tegen krakers"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) kan wel degelijk optreden tegen de krakers die een woning hebben ingepalmd van een koppel dat in het buitenland verblijft. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke verklaard in "De zevende dag" op Eén.

Vrijdag raakte bekend dat de Gentse woning van een koppel dat in Vietnam verblijft, werd gekraakt door Roma. Burgemeester Termont kan naar eigen zeggen niet optreden, omdat hij daarvoor de wettelijke middelen ontbeert.

Maar volgens CD&V-voorzitter Beke heeft de burgemeester wel degelijk "het instrumentarium" in handen. Hij kan namelijk een woning voor een bepaalde periode onbewoonbaar laten verklaren, maar dan moet hij er wel voor zorgen dat de krakers elders onderdak kunnen vinden.

"Als er mensen in mijn huis zitten terwijl ik op vakantie ben of een tijdje in het buitenland, en men stelt vast dat de sloten zijn geforceerd en dat er mensen inwonen, dan is dat inbraak, woonschennis of huisvredebreuk. Dat zijn allemaal dingen die vandaag al strafbaar zijn, dus ik begrijp niet goed dat men zegt: We kunnen daar zomaar niet aan", zegt Wouter Beke. Intussen hebben verschillende partijen wetsvoorstellen ingediend of vanonder het stof gehaald om tegen de praktijk op te treden.

Daniël Termont liet via Twitter intussen al verstaan dat het voorstel van Beke "onaanvaardbaar" is. "Deze woning is helemaal niet onbewoonbaar. Wil mijnheer Beke mij aanzetten tot onwettelijke handelingen?"