Diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije escaleert

Het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije wordt verder op de spits gedreven. Afgelopen nacht zijn voor het Turkse consulaat in Rotterdam urenlang rellen geweest. Dat gebeurde nadat de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Kaya als "ongewenste vreemdeling" onder politie-escorte naar Duitsland is teruggestuurd. Turkije is woest en zegt dat het op de strengst mogelijke manier zal reageren op de manier waarop zijn ministers door Nederland zijn behandeld.
AP 2017

Na de oproep van Turkije waren gisterenavond duizenden Turkse Nederlanders naar het Turkse consulaat in Rotterdam afgezakt om er te luisteren naar de toespraak van de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Kaya.

Zij was stiekem per auto vanuit Duitsland naar Nederland gereisd nadat 's ochtends was gebleken dat de Turkse minister voor Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu van de Nederlandse autoriteiten geen toestemming kreeg om naar Nederland te reizen.

Ongewenste vreemdeling

Maar ook Kaya mocht van de Nederlandse overheid het consulaat niet binnen. Ze wachtte daarop urenlang in haar auto, terwijl er overleg was met Buitenlandse Zaken. Omdat ze weigerde om uit zichzelf vreedzaam te vertrekken, greep de politie uiteindelijk in.

Er werd een takelwagen opgeroepen om de auto mét inzittenden weg te slepen. Na lang over en weer gepraat verliet Kaya dan toch scheldend en vloekend de wagen. De minister werd onder politiebegeleiding naar de grens met Duitsland gebracht en als "ongewenste vreemdeling" het land uitgezet.

AP 2017

Urenlange rellen: 12 demonstranten gearresteerd

Na het vertrek van Kaya braken rellen uit bij het consulaat. De politie vroeg de boze Turken verschillende keren om vreedzaam te vertrekken. De meesten deden dat ook, maar een deel van de demonstranten begon de politie te bekogelen met bloempotten en bakstenen.

De politie gebruikte daarop wapenstokken en waterkanonnen in om de demonstranten uit elkaar te jagen. Zeven mensen raakten gewond bij de schermutselingen, onder hen een agent die een hand brak.

Twaalf mensen zijn gearresteerd wegens openlijke geweldpleging en het negeren van politiebevelen. Het duurde tot 3 uur voor de rust was teruggekeerd.

AP 2017

"Turken hebben ronduit gelogen"

De Nederlandse autoriteiten zijn niet te spreken over de handelswijze van de Turkse ministers. Nadat gisteren de landingsrechten van Cavusoglu werden ingetrokken, was er verschillende keren overleg met de Turkse consul in Rotterdam, zei de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vannacht op een persconferentie.

"Het begon met een schandalige misleiding door de Turkse consul-generaal, die wij uitdrukkelijk gevraagd hebben of hij nog mensen verwachtte of indien er nog iets zou gebeuren. Hij heeft ronduit gelogen tegen ons."

"Vervolgens is de misleiding nog erger geworden: er zijn verschillende colonnes vanuit Duitsland naar ons land gereden zodat onze manschappen achter een verkeerde colonne aanreden, maar uiteindelijk is de minister toch onderschept achter het consulaat."

Tijdens de rellen werd voor een groot deel van de binnenstad een noodbevel uitgevaardigd: behalve bewoners en mensen die er echt moesten zijn, mocht niemand de buurt nog in.

Het kabinet noemde de verbale agressie van de Turkse autoriteiten onacceptabel. "De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk", aldus de Nederlandse regering. De bewindslieden verwijten Kaya dat ze toch naar Nederland kwam, hoewel duidelijk was dat ze niet welkom was.

"Zwaardere vergelding"

Kaya (foto) zelf stelde op Twitter dat de Nederlandse overheid haar rechten heeft geschonden door haar niet toe te laten tot het consulaat. "Democratie, fundamentele rechten, mensenrechten en vrijheid. Ze zijn vanavond allemaal vergeten in Rotterdam. Het is grotendeels tirannie en onderdrukking."

De Turkse premier Binali Yildirim ging nog een stap verder en kondigde vandaag "strenge tegenmaatregelen" aan. "Er komt een zwaardere vergelding tegen de onaanvaardbare behandeling van Turkije en zijn ministers die diplomatieke immuniteit genieten", aldus Yildirim in een schriftelijke verklaring.

Nog volgens Yildirim maken gebeurtenissen als deze duidelijk wie "de echte vrienden van Turkije" zijn. "Onze zogenoemde Europese vrienden, die het bij elke gelegenheid hebben over de democratie, de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten, hebben opnieuw gefaald." Yildirim riep de Turken in Nederland echter ook op om rustig te blijven.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Auschwitz Comité: "Vergelijking met nazi's is absurd"

Intussen zegt ook het Internationaal Auschwitz Comité (IAK) verbijsterd en verontwaardigd te zijn omdat de Turkse regering een vergelijking heeft getrokken tussen Nederland en fascisme. Een absurde vergelijking, zegt voorzitter Christoph Heubner.

"Deze uitspraken zijn bovendien respectloos richting de overlevenden van de Holocaust, die nog altijd lijden onder de gevolgen van de oorlog."

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakte gisteren de vergelijking toen bleek dat de minister van Buitenlandse Zaken Nederland niet binnen mocht. Eerder had hij ook dezelfde verwijten in de richting van Duitsland gestuurd.

De Turkse autoriteiten zouden volgens het Auschwitz Comité beter hun energie steken in de vrijlating van de onterecht opgepakte Duits-Turkse journalist Deniz Yücel en andere gedetineerden. Ook Duitsland had eerder een opmerking in die richting gemaakt.

Demonstranten aan Turkse consulaat door politie uiteengedreven

Burgemeester Rotterdam: "Turken hebben ronduit gelogen tegen ons"