Dit nieuws mocht u dit weekend niet missen: Turkse woede, Gentse krakers en een Antwerps delirium

De diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije hebben de voorbije 48 uur het nieuws gedomineerd. Maar ook het verhaal van een groep krakers in Gent, de eerste lentezon en de ontknoping van de voetbalcompetitie beroerden de gemoederen. Deze 8 nieuwsfeiten mocht u dit weekend niet missen.

1. Diplomatieke ruzie tussen Nederland en Turkije

Het is hommeles tussen Nederland en Turkije. De aanleiding is het bezoek van een Turkse minister dat werd verhinderd. Nederland wil immers geen campagnemeetings van Turkse politici over het referendum daar in hun land. (Ook in ons land beroert dat thema de politieke gemoederen) Een andere Turkse minister probeerde Nederland dan weer stiekem binnen te geraken, maar werd onderschept in Rotterdam. Nederlands premier Mark Rutte voelt zich haast een personage in een slechte film. President Erdogan noemt Nederland dan weer "een bananenrepubliek" en eist excuses, iets waar onze noorderburen geen oren naar hebben. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd deze week.

2. Krakers maken zich Gentse woning eigen

Het zal je maar overkomen: terwijl je een tijdje in het buitenland verblijft, dringt een bende krakers naar binnen in je huis en installeert zich er alsof het hun eigen thuis is. Een Gents koppel staat machteloos tegenover die situatie en slaat alarm. Een tiental Roma heeft zijn intrek genomen in het huis dat ze pas gekocht hebben. Vreemd genoeg kunnen ze daar weinig tegen beginnen. Ook burgemeester Daniël Termont benadrukt dat hij machteloos staat. Op sociale media regent het meteen verontwaardigde reacties, waarna het koppel zelf aanmaant tot kalmte én politiebescherming vraagt voor de ongenodigde gasten in hun huis. De oproep naar een wettelijk kader rond kraken weerklinkt luid.

3. Vreugde en verdriet in voetballand

Op de laatste speeldag van de reguliere voetbalcompetitie wordt de top 6 in eerste klasse nog grondig door elkaar geschud. Tranen van verdriet bij KV Mechelen, dat nagenoeg het hele seizoen in de top 6 kampeerde, maar na 3-0-verlies tegen AA Gent toch genoegen moet nemen met play-off 2. Ook miserie troef in Westerlo, dat degradeert naar eerste klasse B. Vreugdetaferelen dan weer bij AA Gent, dat na een gemiste Europese kans op eigen veld tegen KRC Genk op het nippertje play-off 1 haalt. De prijs voor de meest uitzinnige supporters gaat echter naar het rood-witte leger van Royal Antwerp F.C. "The great old" maakt na 13 (!) jaar zijn rentree in de eerste voetbalklasse door de grote poort, ten koste van Roeselare.

4. De lente is in het land

Na de donkere wintermaanden breekt de lentezon dit weekend voor het eerst écht door de wolken. Het kwik gaat in het hele land richting 15 graden. De Belg trekt massaal naar buiten: terrasjes en tuincentra worden overrompeld. Goed nieuws: de lente blijft nog even in het land. Tot en met donderdag blijft de zon stevig schijnen, bij temperaturen tussen 12 en 17 graden. Genieten wanneer u het kan, is de boodschap. Volgend weekend ruimt de lentezon opnieuw plaats voor (jawel) regenwolken.

5. Neushoorns in Pairi Daiza zien hoorns verdwijnen

Opvallend dierennieuws uit Pairi Daiza: het dierenpark beslist om de hoorns van al hun neushoorns in het park te laten afvijlen. De maatregel komt er nadat stropers in de Parijse zoo - op "amper" 300 kilometer van het dierenpark in Henegouwen - lelijk hadden huisgehouden. Omdat de daders nog op de vlucht zijn, wil Pairi Daiza geen risico's nemen en zijn eigen dieren beschermen. De neushoorns zelf ondervinden hier geen hinder van: hun hoorn is gevoelloos en kan dus pijnloos worden ingekort. 

© EKA / EurekaSlide

6. Sister Sledge verliest groepslid Joni

Triest nieuws uit de muziekwereld: popgroep Sister Sledge verliest met Joni zijn op één na oudste groepslid. Joni Sledge werd 60, haar doodsoorzaak is nog onbekend. Sister Sledge werd in 1971 opgericht en scoorde in de jaren 70 verschillende hits. Naast "Lost in music" en "He's the greatest dancer" braken ze vooral potten met de hit "We are family", die meer dan één miljoen keer werd verkocht.

7. Verstoord interview met BBC-expert gaat viraal

Met één interview wereldwijd over de tongen gaan: het overkwam Koreakenner Robert Kelly, die als expert geregeld wordt opgevoerd bij de BBC. De man gaf vanuit Zuid-Korea nietsvermoedend een skype-interview over het afzetten van presidente Park Geun-hye. Hij werd zelf echter niet de grote ster van het interview, wel zijn twee kinderen die vol enthousiasme zijn bureau kwamen binnengestormd. Een doortastende tussenkomst van zijn vrouw - die de ruimte binnenstormt om de kinderen weg te halen - mag niet meer baten. Het filmpje wordt massaal gedeeld en becommentarieerd. Ellen Kelly, Roberts moeder, neemt de schuld voor het debacle op zich.

 

8. Nieuwe stadsbibliotheek De Krook opent in Gent

Gent is een culturele trekpleister rijker: De Krook, de gloednieuwe stadsbibliotheek, heeft zijn deuren geopend voor het grote publiek. Met de Krook krijgt Gent er een nieuwe landmark bij, tussen de drie torens en de Boekentoren. In het gebouw vindt u een bibliotheek, een café, experimenteerlabo's, radiostudio's van Urgent.fm en een studiezaal. De Krook moet een echte ontmoetingsplaats worden voor de Gentenaren. Vrijdagavond is de nieuwe bib feestelijk geopend, vanaf zaterdag gingen de deuren voor iedereen open.