Een regenboog zonder regen, kan dat?

Wie vanmorgen onder de mooie lentezon eens goed naar de hemel keek, zag daar mogelijk verschillende gekleurde lijnen. Geen regenbogen, benadrukt weerman Frank Deboosere, wel andere lichtverschijnselen zoals halo's. Niet uitzonderlijk, maar wel erg mooi.
Een beeld van een bijzon uit regio Gent vanmorgen

"Een halo of lichtkring rond de zon ontstaat wanneer het licht van de zon gebroken en weerkaatst wordt door hoge bewolking. Dat soort wolken bestaat uit ijskristalletjes, die heel symmetrisch zijn gerangschikt. Dat gebroken licht verschijnt daardoor als regenboogkleurige vlekken aan de hemel", legt Deboosere ons uit. "Niet in een typische boogvorm, zoals de klassieke regenboog, maar eerder in afzonderlijke vlekken of een cirkel rond de zon."

Het verschijnsel lijkt dat opvallend, maar is zeker niet uitzonderlijk, benadrukt Deboosere. "Ik heb vandaag verschillende meldingen gekregen van mensen in het Gentse een soortgelijk fenomeen gespot hadden. Maar aandachtige waarnemers kunnen haloverschijnselen gemiddeld om de drie dagen spotten. Als je echt goed kijkt, dan kan je vaak zo'n lichtverschijnselen waarnemen in dunne hoge bewolking rond de zon. Die weerfenomenen kan je het hele jaar door zien, maar gemiddeld iets vaker in het voorjaar, omdat het samenhangt met die typische hoge wolkensluiers", besluit Deboosere.

Meer info over het fenomeen vind je op de website van Deboosere en op zijn Facebookpagina.

Ook "omgekeerde regenboog"

Onder meer in regio Buggenhout (zie onderstaande foto) werd ook een ander lichtverschijnsel waargenomen: een zogenoemde circumzenithale boog. "Dit is een regenboog die op zijn kop staat. Het lijkt op de mond van een smiley", zegt Deboosere.

"Dit weerfenomeen is gemiddeld 40 tot 80 keer per jaar zichtbaar en dus ook niet bepaald uitzonderlijk. Zo'n centrumzenithale boog verschijnt altijd hoog een de hemel, in het zenit: dat is het punt vlak boven je hoofd. Typisch hieraan is dat de boog nooit volledig rond is."