Mag Erdogan hier campagne voeren? CD&V en Open VLD: "ja, maar", N-VA: "nee"

De Vlaamse regeringspartijen CD&V, N-VA en Open VLD zijn het oneens over een eventueel bezoek van de Turkse president Erdogan aan ons land. CD&V en Open VLD zeggen ja, tenzij de openbare orde in het gedrang komt, N-VA gaat volgende week een wetsvoorstel indienen om een bezoek te kunnen verbieden. Dat bleek allemaal uit gesprekken in "De zevende dag".

CD&V: "Vrijheid van vergaderen respecteren"

In "De zevende dag" werd CD&V vertegenwoordigd door voorzitter Wouter Beke. Die maakt zich grote zorgen over wat er in Turkije aan de hand is en over de maatregelen die president Erdogan genomen heeft in zijn land sinds de militaire coup daar.

Het verontrust hem ook dat Erdogan door een nieuwe grondwet nog meer macht naar zich toe wil trekken. Het is trouwens daarvoor dat Erdogan naar ons land wil komen. Hij wil de Turkse Belgen overtuigen om ja te stemmen op een referendum. Als de ja-stem het haalt, betekent dat meer macht voor de president.

"We mogen de Turkse problemen niet importeren in ons land", zegt Beke. "Maar polarisering helpt niet, dat zal een contraproductief effect hebben. De gebeurtenissen zoals gisteren in Nederland spelen alleen maar in de kaart van Erdogan."

Beke wil een bezoek van Erdogan niet verbieden, al zegt hij dat niet letterlijk. "Als de openbare orde of de veiligheid in het gedrang komen, kan een minister van Binnenlandse Zaken of een burgemeester ingrijpen, maar we gaan onze algemene principes toch niet op de schop gooien? Bij ons is er een vrijheid van meningsuiting en een vrijheid van vergaderen."

Bekijk hier het volledige interview met Wouter Beke:

Open VLD: "Erdogan niet bestrijden met zijn eigen middelen"

Open VLD treedt bij monde van Kamerlid Annemie Turtelboom de CD&V bij. "Wat Mark Rutte (n.v.d.r.: de minister-president van Nederland) gedaan heeft, is helemaal terecht. Als de veiligheid in het gedrang komt, moet je optreden."

"Maar wij willen niet naar een algemeen verbod gaan en zeggen dat buitenlandse regeringsleiders hier geen campagne mogen voeren. Het enige criterium is veiligheid en we zullen dat aspect beoordelen als Erdogan effectief naar ons land komt."

"Gaan we dan als een Romeinse keizer beslissen, die mag wel en die mag niet. Meningen moeten in onze democratie kunnen botsen. Als de orde in het gedrang komt, moet je optreden, maar laten we niet één iemand beslissen wie wel en wie niet mag komen."

N-VA: "Turkse verkiezingen moeten in Turkije worden uitgevochten"

Voor de N-VA is het duidelijk. Het is ongepast dat gezagsdragers (ministers, presidenten...) in ons land campagne komen voeren. Dat zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. "Turkse verkiezingen moeten in Turkije worden uitgevochten."

"Het gaat daarbij om de opgeklopte sfeer die hier ontstaat. Turkse Belgen worden gedwongen een standpunt in te nemen. Als buitenlandse gezagsdragers dat hier komen promoten, dan vind ik dat, om me rustig uit te drukken, een daad van onvriendelijkheid.

"Als gezagsdragers van een ander land naar hier komen, dan gaat het om buitenlands beleid en binnenlandse aangelegenheden. Volgende week zullen wij een wetsvoorstel indienen om te zorgen dat dit soort zaken in een duidelijk kader vallen."

Bekijk hier het volledige debat over de komst van Erdogan:

Oproep

Op het einde van het debat deed Peter De Roover nog een opmerkelijke mededeling. Hij riep eigenaars van zalen op om niet te verhuren aan Erdogan-aanhangers: