Monument voor aanslagen 22 maart voorgesteld in atelier in Luxemburg

Op 22 maart, exact een jaar na de aanslagen in Brussel, wordt nabij het Schumanplein een monument onthuld voor alle slachtoffers van terroristische aanslagen. Het werk, van de hand van de Brusselse kunstenaar Jean-Henri Compère, is vandaag voorgesteld in een atelier in Saint-Cécile, in de provincie Luxemburg.
Het kunstwerk in het atelier in Saint-Cécile.

Het monument van 20 meter lang en 2 meter hoog is getiteld "gewond maar steeds overeind tegenover het onbegrijpelijke". Het bestaat uit twee platen van geglansd roestvrij staal waarvan telkens één kant omhoog krult.

"Twee platen die tegenover elkaar staan en die samenkomen waar ze zich oprichten, zoals twee magneten die elkaar afstoten", zo zei Compére vandaag. De kunstenaar ziet in het monument een krachtig gebaar tegen geweld, waarbij de ruimte tussen beide onderdelen plaats biedt voor dialoog en hoop.

"Het geglansde inox weerspiegelt de stemmingen van het weer", voegt Compère nog toe. "Bij grijs weer zal het werk somberheid weerspiegelen. Bij regenweer zal de regen als tranen zichtbaar zijn op de platen. En wanneer de zon schijnt, zal het werk stralen. Dat is het leven, dat is hoop", aldus de kunstenaar.

Compère kwam als winnaar uit een projectwedstrijd die vorig jaar door de federale regering was uitgeschreven. Het beeld uit roestvrij staal krijgt een plaats in de Wetstraat, meer bepaald in de voegangerszone tussen het Schumanplein en het Jubelpark.

Het monument van meer dan 2 ton zal maandag op een vrachtwagen worden geladen. Woensdag krijgt het zijn plaats in Brussel en de officiële onthulling volgt een week later.