Nederlandse actrice Kitty Courbois, ex-vriendin van Hugo Claus, overleden

De Nederlandse actrice Kitty Courbois (79) is gisteren in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat meldt Toneelgroep Amsterdam. In Vlaanderen is Courbois vooral bekend omdat ze in de jaren 70 een verhouding had met schrijver Hugo Claus.
©Edwin Janssen - All Rights Reserved

Tijdens haar hele carrière heeft Courbois theater afgewisseld met acteerwerk in film en televisieseries. Zo was ze te zien in "Het gangstermeisje" (1966), "Een mens van goede wil" (1974), "Vrijdag" (1980) van Hugo Claus, Paul Verhoevens "Flesh + Blood" (1985), "Twee vorstinnen en een vorst" (1981) en "Op hoop van zegen" (1986).

Ivo van Hove, directeur van gezelschap Toneelgroep Amsterdam, noemt haar "een onvergetelijke grande dame van het Nederlandse toneel". "Kitty was een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf. Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar."

In een mededeling wijst Toneelgroep Amsterdam erop dat Courbois vaak genoemd werd als voorbeeld voor vele jonge actrices. "Het vak heeft mij heel veel gebracht, heel erg veel gezelligheid, hard werken, succes en mislukking. Film, theater en tv: met in het bijzonder drama. Ik ben het best in emoties opwekken, drama is mijn favoriet, vooral stil drama. Ik word gezien als een dramatisch type, maar ik vind mijzelf nogal vrolijk."

Catharina Anna Petronella Antonia Courbois werd op 13 juli 1937 geboren in Nijmegen. Ze studeerde in 1960 af aan de Toneelacademie Arnhem, waarna ze debuteerde bij de Nederlandse Comedie. Vanaf 1971 speelde Courbois bij diverse gezelschappen: het Amsterdams Toneel, Zuidelijk Toneel Globe en Baal. Ze vervoegde Toneelgroep Amsterdam bij de oprichting van het gezelschap in 1987 en bleef er al die tijd spelen, sinds 2001 onder de vleugels van directeur Ivo Van Hove.