Turks ongenoegen groot: Nederlandse vlag even weggehaald, anti-Nederlandse krantenkoppen

Het Turkse ongenoegen over het Nederlandse verbod om campagne te voeren in Rotterdam blijft groot. Zo hebben betogers vanmorgen de Nederlandse vlag aan het consulaat in Istanbul even vervangen door een Turkse. En in heel wat Turkse kranten staan scherpe anti-Nederlandse koppen. Sommige media hanteren zelfs oorlogszuchtige taal.

Bovenop het Nederlandse consulaat in Istanbul wapperde vanochtend een Turkse vlag in plaats van een Nederlandse. Betogers waren erin geslaagd de Nederlandse vlag naar beneden te halen en de Turkse te hijsen. Op de site van CNN Türk zijn beelden te zien van een Turkse vlag bovenop het gebouw van het Nederlandse consulaat. Dat werd na de recente diplomatieke spanningen tussen de twee landen zwaar beveiligd door de Turkse politie.

Op Twitter bevestigde RTL-journalist Olaf Koens vanmorgen dat de vlag vervangen werd: "Ik loop langs het Nederlands consulaat in Istanbul. Gisteren hing hier de Nederlandse vlag, vandaag de Turkse." Intussen is de Nederlandse vlag in de loop van de voormiddag teruggehangen.

(lees verder onder de tweet)

"Ongemanierd en onaangenaam"

De Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, die gisteren door Nederland het land werd uitgezet, is inmiddels weer in Turkije aangekomen. Bij haar terugkeer in Istanbul, vanochtend, hekelde ze de "erbarmelijke" manier waarop ze door de Nederlandse autoriteiten werd behandeld. "We hebben een ongemanierde en onaangename behandeling moeten ondergaan", zei ze op de luchthaven van Istanbul aan journalisten.

"Een vrouwelijke minister zo behandelen is beneden alle peil."
In de nacht van zaterdag op zondag kreeg Kaya geen toelating om het consulaat in Rotterdam te betreden. Ze werd vervolgens als "ongewenst vreemdeling" het land uitgezet en geëscorteerd naar de grens met Duitsland. Daar nam ze in de vroege ochtend een privévliegtuig vanop de luchthaven Keulen-Bonn.

Ook in de Turkse kranten tot slot is het ongenoegen over het Nederlandse verbod te merken. Verschillende kranten hebben anti-Nederlandse koppen op de voorpagina. Eén krant vergeleek zelfs de omvang van het Nederlandse leger met dat van Turkije.