Turkse minister Buitenlandse Zaken wel welkom in Frankrijk

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu is in Metz, in het noordoosten van Frankrijk, om er op uitnodiging van een lokale Turkse vereniging te praten over het Turkse referendum. In Nederland was Cavusoglu gisteren niet welkom. Als gevolg daarvan ontstond een zwaar diplomatiek incident tussen beide landen. Frankrijk heeft wel toestemming gegeven en verwijst naar de vrijheid van vergadering. Cavusoglu noemde Nederland vanmiddag tijdens zijn speech "de hoofdstad van het fascisme".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Cavusoglu is in Metz op uitnodiging van de lokale afdeling van de UETD, een naar eigen zeggen democratische vereniging die de Turkse belangen in Europa vertegenwoordigt maar ook banden heeft met de AK-partij van president Erdogan.

De organisatie organiseert dezer dagen in heel Europa bijeenkomsten waarop AKP-kopstukken uitgeweken Turken komen warm maken om bij het referendum over de grondwetswijziging in april een "ja"-stem uit te brengen.

Een herziening van de grondwet zou de macht van president Erdogan gevoelig uitbreiden. De kwestie ligt bijzonder gevoelig in Turkije maar verdeelt ook de Turken in het buitenland. Volgens grondwetsexperten van de Raad van Europa dreigt Turkije door die grondwetsherziening, en de erin voorgestelde uitbreiding van de presidentiële machten, een "regime van één persoon" te installeren".

Nadat een bijeenkomst over het referendum gisteren werd afgelast in Rotterdam braken in de Nederlandse havenstad rellen uit. Volgens de Franse autoriteiten echter vormt de bijeenkomst geen enkel gevaar voor de openbare orde. Net daarom, in het kader van de vrijheid van vergadering, moet de meeting kunnen doorgaan, klonk het vanmorgen.

"Hoofdstad van het fascisme"

Cavusoglu verwees tijdens zijn speech in Metz naar het Nederlandse veto op zijn geplande bezoek gisteren. "Nederland, de zogenoemde hoofdstad van de democratie... en ik zeg zogenoemd want eigenlijk zijn ze de hoofdstad van het fascisme", klonk het snerend.

AFP or licensors

Belangrijke doelgroep

Naar schatting zowat 800 mensen van Turkse origine wonen de meeting in het palais des congrès in Metz bij, onder hen ook heel wat Turken uit Duitsland die voor de gelegenheid de grens zijn overgestoken. Heel wat Duitse steden hebben de politieke bijeenkomsten van AK-kopstukken immers verboden.

De Turkse gemeenschap in Frankrijk telt ongeveer 700.000 mensen, zowat 160.000 van hen wonen in het noordoosten van het land. Nog eens 70.000 daarvan zijn ingeschreven op de kieslijsten.

Europese weerstand groeit

Behalve enkele Duitse steden hebben ook Oostenrijk en Nederland hun veto gesteld tegen de AK-promotour voor het referendum. De laatste in het rijtje is de Zweedse hoofdstad Stockholm. Daar heeft de eigenaar van de zaal waar een AK-mandataris zou komen spreken, zijn toestemming ingetrokken. Een andere campagnebijeenkomst in de buurt van Stockholm ging vanmorgen wel door.

Cavusoglu zou normaal gezien vandaag ook naar Zwitserland reizen, maar dat bezoek is om een onbekende reden naar een later te bepalen datum verplaatst. Een andere, in het Hilton-hotel in Opfikon nabij Zürich, geplande bijeenkomst was al eerder geannuleerd door het hotel.

Het hoofd van de veiligheidsdiensten in Zürich liet weten "bijzonder opgelucht" te zijn dat het bezoek is uitgesteld. Hij vreesde, net als in Nederland, voor schermutselingen. De autoriteiten van het kanton Zürich hadden al gezegd niet erg opgetogen te zijn met de komst van Cavusoglu, maar volgens de regering in Bern was er geen reden om het bezoek te verbieden.