"Het kan niet dat Vlamingen in andere regio's aan rijbewijstoerisme doen"

Vanaf 1 juni wordt in Vlaanderen het vernieuwde en strengere rijexamen van kracht. Mobiliteitsorganisatie Touring vreest dat mensen hun examen wel eens zouden kunnen gaan afleggen in Brussel of Wallonië. "We moeten dit ten alle tijden vermijden. Het kan niet de bedoeling zijn dat Vlamingen in andere regio"s aan rijbewijstoerisme doen", zegt Danny Smagghe van Touring in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

Vlaanderen kent meer dan 400 verkeersslachtoffers per jaar en dat cijfer moet dringend naar omlaag. Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kwam daarom met een verstrenging van het rijexamen. Zo zullen aspirant-chauffeurs niet enkel een moeilijker theoretisch examen moeten afleggen, maar ook extra manoeuvres en een bijkomende computertest moeten afleggen op het praktijkexamen.

"Verkeersdoden zijn een algemeen probleem. De hervorming van het rijexamen kan het aantal verkeersslachtoffers doen verminderen", vindt ook Danny Smagghe van Touring.

Door de zesde staatshervorming werden de bevoegdheden voor het afnemen van het rijexamen naar de gewesten overgeheveld. De verschillende overheden hebben nu zelf de macht om veranderingen in het examen door te voeren.

"Andere regio's, Brussel en Wallonië, staan echter niet zo ver met hervormingen van de rijopleiding. En dat zorgt vanaf 1 juni voor verschillen tussen de gewesten", zegt Smagghe. "Het valt te verwachten dat mensen hun rijexamen zullen afleggen op plaatsen waar dit het gemakkelijkste is. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen gaan shoppen op de plaats waar ze hun rijbewijs willen halen. Bijvoorbeeld in Brussel waar de criteria zeker al minder zijn."

Federaal is beter

Touring wil daarom een oplossing op Belgisch niveau. "Touring heeft altijd bepleit dat deze bevoegdheid federaal bleef, omdat mobiliteit niet stopt bij de taalgrenzen", zegt Danny Smagghe. "We moeten tot een uniform systeem komen voor heel België, zelfs voor Europa. Intussen werken Brussel en Wallonië verder aan hun hervorming, maar niets garandeert dat hun vernieuwd examen er zal uitzien zoals de Vlaamse test."

Meest gelezen