"Rutte en Wilders met een sterk verhaal voor de eigen achterban"

Het eerste - en enige - debat tussen Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV), de twee grote protagonisten van de Nederlandse verkiezingen, is vrij evenwichtig verlopen. Beide politici hadden een sterk verhaal voor hun eigen achterban, zegt politiek verslaggever Remko Theulings in "Terzake".

De verkiezingen vinden al overmorgen plaats, maar toch was dit het eerste rechtstreekse debat tussen Rutte en Wilders. De voorzitter van de PVV voerde tot nu toe vooral campagne via twitter en nam niet deel aan de eerdere tv-debatten tussen de partijkopstukken.

In de peilingen liggen de VVD en de PVV nek aan nek om de grootste partij van het land te worden. Het korte, maar soms pittige debat was daarom een soort apotheose van de kiescampagne.

(lees verder onder de foto)

De twee politici brachten ieder hun eigen verhaal, waarmee ze hun eigen achterban konden plezieren. "In het debat trok premier Rutte als staatsman vooral de premier-kaart, terwijl ook Wilders zijn eigen programma duidelijk naar voor kon brengen", zegt Theulings. "Wilders slaagde er bovendien in om bij elk onderwerp, of het nu om zorg ging of economie, het zo te buigen dat het weer over asiel en immigratie ging."

"Het probleem voor Wilders is altijd dat hij de kiezers die in de peilingen zeggen op hem te zullen stemmen, naar de stembus moet krijgen. Vandaar dat een debat als dit erg belangrijk voor hem is", zegt Theulings. "Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook kiezers die er niet voor willen uitkomen dat ze voor Wilders zijn, maar toch voor hem stemmen. Dat alles maakt de uitslag die Wilders woensdag zal halen erg ongewis", besluit hij.

Meest gelezen