"Wees in heel Turkije alert": Nederland past reisadvies aan

"Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal". Dat is het vernieuwde Nederlandse reisadvies voor mensen die naar Turkije willen.
AFP or licensors

Het aangepaste reisadvies staat te lezen op de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, onder de sectie "De laatste ontwikkelingen". Eerdere algemene adviezen blijven sowieso geldig.  

Maandagochtend gaf de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher op de radio nog te kennen dat de Turkse beschuldigingen van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland "van tafel" moeten. Als dat niet gebeurt, "dan blijven de verhoudingen stroef".

De regering zal echter geen strafmaatregelen nemen tegen de regering in Ankara als ze de woorden niet terugneemt. Belangrijk is dat de rust terugkeert, zegt Asscher.

Excuses?

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland dit weekend van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat de regering Turkse ministers de toegang tot het land had geweigerd om er campagne te voeren voor het referendum dat Erdogan meer macht geeft.

Zondag zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders het "prettig te vinden" mochten de Turken hun verontschuldigingen aanbieden, maar hij ging er vanuit dat dat niet zou gebeuren. Later eiste premier Mark Rutte wel excuses.

Meest gelezen