Beruchte terrorist Carlos de jakhals staat terecht voor aanslag in 1974

Bijna 43 jaar na de feiten is in Parijs voor een speciale rechtbank voor terroristische aanslagen het proces gestart tegen de Venezolaan Ilich Ramirez Sanchez. Ramirez Sanchez, beter bekend als Carlos de Jakhals, was in de jaren 70 en 80 een van 's werelds meest beruchte terroristen. Hij staat terecht voor een aanslag in een Parijse winkelgalerij in 1974 waarbij twee doden en tientallen gewonden vielen.
AFP or licensors
Rechtbankfoto van "De Jakhals" in de rechtbank vandaag

Carlos, vandaag 67, gooide op 15 september 1974 vanuit een restaurant op een tussenverdieping een handgranaat in de Drugstore Publicis, een trendy winkelgalerij op de hoek van de boulevard Saint-Germain en de rue de Rennes, in hartje Parijs. Twee mensen kwamen om, 34 anderen raakten gewond.

De aanslag is zijn oudste bekende wapenfeit op Franse bodem en het laatste waarvoor hij in Frankrijk zal terechtstaan. Carlos riskeert levenslange opsluiting. Maar dat zal voor hem in de praktijk niet veel verschil maken. De man werd in het verleden al twee keer tot levenslang veroordeeld voor de moord op drie mannen, onder hen twee agenten, in 1975 in Parijs en voor vier aanslagen met explosieven in 1982 en 1983. Bij die aanslagen in Parijs, Marseille en op twee treinen vielen in totaal 11 doden en bijna 150 gewonden.

Carlos zit dan ook al sinds 1994, toen hij door de Franse geheime diensten uit zijn schuilplaats in Soedan werd ontvoerd, in een Franse gevangenis.

Derde keer levenslang?

Carlos was een van de meest beruchtste figuren in het internationale terrorisme van de jaren 70 en 80. Tijdens de Koude Oorlog werd zijn naam gelinkt aan kapingen en moorden van extreemlinkse en Palestijnse groepen. Indien hij over drie weken schuldig wordt bevonden aan moord in de eerste graad, dan riskeert hij om voor de derde keer tot levenslang veroordeeld te worden.

Dat leek hem vanmorgen alvast niet te deren. De man verscheen, magerder en grijzer, maar piekfijn uitgedost in de rechtszaal. Hij stak zijn hand op naar zijn advocate Isabelle Coutant-Peyre met wie hij in 2001 voor de kerk trouwde en zwaaide naar de aanwezige journalisten.

Vanwaar verwijzing naar "Jakhals"?

De bijnaam de Jakhals kreeg Carlos van journalisten omdat de thriller "The day of the jackal" (De dag van de jakhals) van auteur Frederick Forsyth ooit tussen zijn spullen werd gevonden.

Meest gelezen