Britse regering: "Schotse referendum op slechtst denkbare moment"

De Britse regering reageert ontstemd op het plan van de Schotse premier Nicola Sturgeon om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren. Volgens een woordvoerder van de Britse premier Theresa May zou zo'n referendum verdeeldheid zaaien en kan het grote economische problemen veroorzaken.
AFP or licensors

“Slechts twee jaar geleden stemden de Schotten om deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. De Schotse regering had het toen over een stemming die eens per generatie zou worden gehouden.” Zo reageert de woordvoerder van de Britse premier Theresa May op de aankondiging van de Schotse premier Nicola Sturgeon.

Sturgeon maakte vanochtend bekend dat ze een nieuw referendum wil over de onafhankelijkheid van Schotland. In september 2014 stemden de Schotten nog om in het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Slecht moment

“Het is duidelijk dat de mensen in Schotland geen tweede referendum over onafhankelijk willen”, aldus de woordvoerder van Theresa May. “Een nieuw referendum zou verdeeldheid zaaien en kan grote economische gevolgen hebben, op het slechtst denkbare moment.”

Met dat laatste verwijst de woordvoerder naar de woelige, onzekere tijden die Groot-Brittannië te wachten staan door de brexit. Het land moet immers helemaal opnieuw zijn handelsverdragen met de rest van de wereld gaan onderhandelen. Nu verloopt dat gemeenschappelijk via de EU.

De Schotse premier Sturgeon wil een goede handelsovereenkomst met Europa, zodat Schotland toegang blijft houden tot de Europese markt. Maar vanochtend zei ze dat ze hieromtrent tegen een muur is aangelopen, bij de Britse regering. Het is nog niet duidelijk of die toestemming zal geven voor een tweede referendum.

Meest gelezen