Burgemeester Rotterdam: "Er was toestemming om te schieten"

In "Nieuwsuur" op de NOS heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb teruggeblikt op de uitzetting van de Turkse minister van Familiezaken Kaya. Hij gaf aan er zelfs rekening mee te hebben gehouden dat het zaterdag tot een schietpartij kon komen.

Aboutaleb reconstrueerde in "Nieuwsuur" het bewogen verloop van afgelopen zaterdag, toen Turkse ministers die campagne kwamen voeren voor president Erdogan het land werden uitgezet.

Volgens Aboutaleb waren de inlichtingendiensten van Rotterdam erachter gekomen dat de Turkse minister van Familiezaken Fatma Kaya op weg was naar de stad. "Wij zijn toen op de Nederlandse snelwegen op zoek gegaan naar de minister. Ergens hebben we toen het konvooi kunnen traceren". Enkele auto's glipten er toch vandoor, maar uiteindelijk konden agenten de minister toch tegenhouden achter het consulaat.

"Schrikaanjagend dat minister 12 man mee had"

"Het was schrikaanjagend dat zij twaalf man mee had. Brede mannen, van wie wij geen zekerheid hadden of ze gewapend waren of niet. Dat heeft ertoe geleid dat wij hele specialistische eenheden hebben laten komen. Zodat wij er zeker van waren dat als het tot een treffen zou komen, wij de baas zouden zijn. De toestemming om te schieten was gegeven", zegt Aboutaleb in "Nieuwsuur".

Aboutaleb wijst erop dat de Turkse consul-generaal hem had moeten informeren. "Hij heeft ons niet proactief gewaarschuwd, en hij nam zijn telefoon niet meer op", zegt hij. Volgens de burgemeester ontkende de consul trouwens "dubbel en dwars" dat er een bijeenkomst met Kaya zou zijn.

Meest gelezen