De Wever verbiedt Turkse bijeenkomst in Antwerpse privézaal

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft een Turkse bijeenkomst nu vrijdag in Berchem verboden. Een topman van de MHP, een nationalistische partij in Turkije, zou daar komen spreken. Vlaams Belang had daarop gemeld een tegendemonstratie te houden.
Nicolas Maeterlinck

Volgens de veiligheidsanalyse politie zou de openbare orde vrijdag in het gedrang kunnen komen. Op basis van die analyse is de Turkse bijeenkomst nu verboden.

Het is al de tweede keer dat er een bijeenkomst in Antwerpen is verboden. De vorige keer ging het om een bijeenkomst op openbaar domein, deze keer gaat het om een bijeenkomst op privédomein.

Ook in Genk staat een bijeenkomst van de Turkse partij gepland. De N-VA had daar al vanuit de oppositie aan de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) gevraagd om die te verbieden, maar Dries is daar niet op ingegaan.

N-VA had zich eerder al, bij monde van Kamerfractieleider Peter De Roover, het "ongepast" genoemd dat Turkse gezagsleiders hier campagne komen voeren. 

(lees verder onder de afbeelding)

De affiche van de bijeenkomst in Berchem

Waarom komen de Turken hier campagne voeren?

Op zondag 16 april kan de Turkse bevolking zich in een referendum uitspreken over een reeks van 18 amendementen aan de Turkse grondwet. Indien de Turken "ja" stemmen, ruimt het parlementaire stelsel in hun land plaats voor een presidentieel systeem, wat neerkomt op (nog) meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan.

Om zijn slaagkansen te verhogen, stuurde Erdogan de voorbije weken zijn ministers op pad naar landen met een grote Turkse migrantenpopulatie. De bedoeling daarbij was om politieke bijeenkomsten op poten te zetten waarbij een Turkse minister zijn uitgeweken landgenoten zou aansporen om ja te stemmen. Dat is strategisch niet oninteressant: in Duitsland wonen 1,4 miljoen uitgeweken Turken, in Nederland naar schatting 400.000.

Maar niet alle Europese landen zijn opgezet met de Turkse politieke meetings op hun grondgebied. Zo hebben Oostenrijk, Turkije en Nederland al meetings verboden. Nu volgt dus ook ons land, meer bepaald in Antwerpen.

Meer over hoe het zover is kunnen komen, leest u hier.

Meest gelezen