Genk niet van plan Turkse meeting te verbieden

Mogen Turkse politici in Europese landen campagne komen voeren? Daar is heel wat discussie over. De Turkse extreemrechtse partij MHP wil komende zondag een meeting houden in Genk. De N-VA wil dat verbieden. Maar CD&V-burgemeester Wim Dries wil niet zover gaan. "Op dit moment is er geen verbod voor die bijeenkomst", verklaarde Wim de burgemeester in het Radio 1-programma "De ochtend". De situatie met Erdogan doet hem wel de wenkbrauwen fronsen.

De lokale N-VA-afdeling roept burgemeester Dries op op te treden tegen de geplande meeting, komende zondag in zaal Anatolia. Volgens Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters wil de MHP immers campagne voeren om 'ja' te stemmen bij het referendum dat de macht van Erdogan uitbreidt, zo laat Lantmeeters optekenen in Het Belang van Limburg. De N-VA'er waarschuwt voor een "uiterst gevaarlijke sfeer", aangezien "heel wat Turken en Koerden niet te spreken zijn over die volmachten voor Erdogan".

Yorick Jansens

"Geen problemen voor openbare orde"

Volgens burgemeester Dries zijn er voorlopig echter geen problemen voor de openbare orde of de veiligheid. "Er zijn voor- en tegenstanders, maar de 12.000 Genkse Turken debatteren daar op een volwassen manier over in onze stad", reageerde hij in het Radio 1-programma "De ochtend". "De politie volgt de zaak op de voet. Als er zich een veiligheidsprobleem voordoet, reageren we gepast."

"In Genk, waar heel wat gemeenschappen zijn, van Turkse, Italiaanse, Marokkaanse origine en andere, leeft de wereld in onze stad. In deze multiculturele stad is het dan ook niet onlogisch dat er wordt gesproken over wat er in het buitenland leeft, dus ook over een referendum of verkiezingen."

"Wat vandaag gebeurt in Turkije doet ons de wenkbrauwen fronsen"

Burgemeester Dries was in het verleden zelf aanwezig op een meeting van Erdogan in ons land, maar heeft nu toch zijn bedenkingen. "Ik was daar om te observeren wat er leeft in de grote Turkse gemeenschap in onze stad." Maar daar zou hij nu minder toe geneigd zijn. "Als er vandaag een meeting zou zijn, zou ik daar naar alle waarschijnlijkheid niet op aanwezig zijn. Wat er vandaag gebeurt, doet ons de wenkbrauwen fronsen", aldus Dries.
Er is volgens Dries nu meer aandacht voor de aanwezigheid van Turkse politici in Nederland en in Duitsland, juist omwille van de situatie met Erdogan nu. Dries voelt zichzelf echter niet aangesproken om deze problematiek politiek uit te spelen voor electoraal gewin bij de achterban.

Meest gelezen