Halve meter sneeuw verwacht in New York

New York zet zich schrap voor de zwaarste sneeuwstorm van deze winter. Volgens de weerdiensten kan er de komende nacht en morgen overdag tot een halve meter sneeuw vallen.

New Yorkers slaan massaal aan het hamsteren: voedsel, sneeuwschoppen en zakken zout. Op Twitter worden ervaringen nu al massaal gedeeld onder de hashtag #Blizzard2017. Veel New Yorkers koken niet graag, maar slaan nu toch een voorraad in, omdat ze vrezen dat afhaalmaaltijden morgen niet zullen kunnen, en dat levering aan huis al helemaal onmogelijk wordt.

Vanaf 21 uur Belgische tijd - 2 uur vannacht lokale New York-tijd - worden de pakken sneeuw verwacht. Op sommige plaatsen tot 20 inches, dat is een halve meter. Op dinsdag zal New York wellicht de aanblik bieden van een spookstad. Iedereen in 'lockdown', iedereen zal binnen blijven. Geen hond zal zich op straat begeven. Buiten komen wordt morgen een no go, zeggen de lokale weermannen. Alle verkeer, te land en in de lucht, wordt lastig of onmogelijk. Heel dinsdag zal het blijven sneeuwen, en de buien zullen ook gepaard gaan met hevige rukwinden.

Op hol

De afgelopen maand leek het bij momenten alsof het weersysteem totaal op hol was geslagen. Er waren dagen dat het bijna 20 graden was en lente, zegt onze correspondent in New York, Björn Soenens. Je ziet magnolia's al bloeien, en de gele brem die normaal de lente aankondigt. Veel planten zullen kapot gaan nu, door de sneeuw en de vrieskou - ' s nachts vriest het al dagen de stenen uit de grond.

Scholen blijven morgen wellicht dicht, het vliegverkeer zal hevig verstoord worden, auto's en bussen zullen amper kunnen rijden. Gouverneur Cuomo van New York rekent er wel op dat de metro gewoon kan blijven rijden. Uiteraard heeft de ondergrondse trein weinig last van sneeuwval.

VIDEO: In New York is de winter nog niet voorbij

Meest gelezen