Holslag: "We hebben hek rond Vlaams Belang gezet, maar hun ideeën zijn mainstream geworden"

Jonathan Holslag, professor internationale politiek (VUB), reageert in "De afspraak" opnieuw op de kritiek die hij heeft gekregen, omdat hij het voorwoord voor het eerste boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft geschreven. "Er is grote kloof aan het ontstaan tussen mensen op rechts die zich niet begrepen voelen", zegt hij. "Ik wil weten waar dat vandaan komt."

Volgende maand verschijnt "Toekomst in eigen handen", het eerste boek van Tom Van Grieken. Het voorwoord is van de hand van Jonathan Hoslag, professor internationale politiek aan de VUB die nochtans eerder met progressieve kringen wordt geassocieerd. Afgelopen weekend heeft de professor al in De Morgen gereageerd op de kritiek die hij daarvoor gekregen heeft, in "De afspraak" vandaag gaat hij nog wat verder.

"Er is een grote kloof aan het ontstaan tussen mensen aan de rechterzijde die zich niet begrepen voelen, die zich vaak de les gespeld voelen door experts en politici en die alleen maar opstandiger worden", zegt Holslag. "Ik vind het voor mezelf -als onderzoeker- belangrijk om te begrijpen waar dat vandaan komt en hoe we die angst in iets positief kunnen veranderen."

Volgens Holslag is Filip De Winter de meest invloedrijke politicus van zijn generatie. "Iedereen praat hem voor een stuk na. We hebben een hek rond het Vlaams Belang gezet, maar de ideeën zijn mainstream geworden", zegt hij. "Laten we eerlijk zijn, de manier waarop de N-VA de vierde en de derde macht heeft uitgedaagd om daar electoraal garen uit te spinnen, gaat wel dezelfde richting uit."

De professor haalt ook uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Op een bepaald moment was hij goed bezig de samenleving kapot te polariseren door meerderheidsgroepen op te zetten tegen minderheidsgroepen."

Meest gelezen