Lidl neemt drie Belgische Albert Heijn-winkels over

Ahold Delhaize heeft een akkoord op zak over de verkoop van vijf winkels in België. Lidl neemt drie Albert Heijn-vestigingen over, plus de plannen voor een andere vestiging. De halalketen Tanger neemt één Albert Heijn en één Proxy Delhaize over. De bonden zijn tevreden dat er minstens voor een deel van het personeel nu duidelijkheid is.

Een van de voorwaarden voor de vorig jaar afgeronde fusie tussen Ahold (Albert Heijn) en Delhaize was de verkoop van dertien winkels in België. De Belgische Mededingingsautoriteit stemde immers in met de deal, op voorwaarde van de verkoop van acht Albert Heijns, vijf Delhaize-franchisewinkels en een aantal nog niet geopende winkels.

Ahold Delhaize heeft nu dus een akkoord op zak over de verkoop van vijf winkels en een project. De overdracht van de winkels zou binnen de drie maanden gebeuren, eens de gebruikelijke voorwaarden afgerond zouden zijn. Lidl neemt de Albert Heijns van Leuven, Oudenaarde en Turnhout over.

Tanger neemt twee Antwerpse winkels over: de Proxy Delhaize aan de Lange Beeldekensstraat en de Albert Heijn aan de Sint-Bernardsesteenweg. Tanger is een Nederlandse keten die halalproducten verkoopt. De keten heeft een tiental winkels, waaronder een in het Antwerpse Merksem.

"Voor een stuk einde aan onzekerheid"

"We zijn tevreden dat er voor de vier Albert Heijnwinkels een einde komt aan een stuk onzekerheid. De mensen weten nu tenminste waar ze aan toe zijn", zegt Thomas Vanbiervliet van de liberale vakbond ALCVB.

Dezelfde teneur bij secretaris Erik Dirkx van de socialistische bediendebond BBTK. "Voor de betrokken winkels is het goed dat deze stap is gezet. Al komen er nieuwe vragen bij. In Turnhout klinkt het bijvoorbeeld dat er al een Lidl is."

Volgens Dirkx zal het vast personeel worden overgenomen met behoud van de werkvoorwaarden. "Voor het tijdelijke en interimpersoneel zal het bekeken moeten worden of men die wil overnemen of niet." Voor de vier nog niet-verkochte Albert Heijnwinkels hopen de bonden dat er snel duidelijkheid komt.

Ahold Delhaize zegt in het persbericht nog in nauwe samenwerking met de Mededingingsautoriteiten en potentiële kopers verder te blijven werken aan de verkoop van de overige winkels die het bedrijf van de hand moet doen.

Meest gelezen