Merkel steunt Nederland na rel met Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel schaart zich achter Nederland in de diplomatieke rel met Turkije. Onze noorderburen krijgen haar "volledige steun en solidariteit".
AFP or licensors

Merkel hekelde in het bijzonder de uitlatingen van de Turkse president Erdogan, die leden van de Nederlandse regering voor "nazi-overblijfselen" heeft uitgemaakt. Vergelijkingen met de nazi's zijn "volkomen misplaatst", benadrukte de bondskanselier.

Ook de Europese Commissie maande Turkije aan om zich te onthouden van "buitensporige verklaringen" en acties die de verhouding met Nederland verder kunnen doen verslechteren. Het is voor het eerst dat de EU zich over de ruzie tussen de lidstaat Nederland en de kandidaat-lidstaat Turkije uitlaat.

Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg sprak zich vandaag uit over het Nederlands-Turkse conflict. Hij riep alle leden van het militaire bondgenootschap op tot "eenheid". Volgens de Noor moeten de 28 lidstaten "er alles aan doen om zich te richten op wat ons verenigt, en niet op wat ons verdeelt".

Meest gelezen