Rik Torfs krijgt tegenstander in rectorverkiezingen KU Leuven: "We zijn te arrogant geworden"

Rik Torfs krijgt een te duchten tegenkandidaat in de strijd rond de rectorverkiezingen aan de KU Leuven: Luc Sels, de huidige decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. "Rik Torfs heeft de intrinsieke kwaliteit om een verkiezing te winnen, ik denk dat ik meer troeven heb om een universiteit te leiden", zegt hij in De Standaard.
Kurt Desplenter
Luc Sels in 2012.

50 jaar is hij en daarmee is hij ook de jongste en de langstzittende decaan van de Leuvense universiteit. Al twee termijnen leidt hij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, wat gelijk staat aan zo'n 8.500 studenten.

Betere alternatief

"Ik heb erover moeten nadenken, maar ik werd door veel collega's aangesproken en gevraagd", reageert hij in een interview aan De Standaard. "Ik wil het betere alternatief zijn. Rik Torfs heeft de intrinsieke kwaliteit om een verkiezing te winnen, ik denk dat ik meer troeven heb om een universiteit te leiden."

De man heeft naar eigen zeggen een "duidelijke visie" over waar de universiteit naartoe moet. "We zijn een schitterende universiteit, maar ik heb het gevoel dat we niet ambitieus genoeg zijn. We kunnen er meer uithalen."

Expertise

Kritiek heeft Sels vooral op de manier waarop Torfs de universiteit in de media bracht. "De KU Leuven is niet alleen Rik Torfs. Hij is een eloquent en erudiet man, maar wil over alles zijn zeg doen in de media: van vrijhandelsakkoorden tot de hervorming van het secundair onderwijs. Terwijl we de sterke expertise van onze mensen veel meer zouden moeten uitspelen. De communicatie moet weer meer gedegen en geloofwaardig worden."

"Ik was niet altijd blij met de manier waarop rector Torfs de KU Leuven in de markt zette", zegt de man. "We zijn te arrogant geworden. De KU Leuven is de beste, in Vlaanderen is er maar plaats voor twee universiteiten, enzovoort. Ik wil de rector zijn die de vier andere universiteiten de hand reikt. Competitie is onvermijdelijk, maar tegelijkertijd is samenwerking broodnodig om in te spelen op de noden van de samenleving."

Wat weten Leuvense studenten over de rectorverkiezingen?

Meest gelezen