Rusland neemt tegen de verwachtingen in deel aan Songfestival

Velen hadden een boycot van Rusland verwacht, maar Rusland vaardigt gewoon een zangeres af naar het Eurovisiesongfestival in buurland Oekraïne. Beide landen hebben niet de beste verhoudingen sinds de Krimcrisis van 2014 die in het oosten van Oekraïne leidde tot pro-Russische opstanden. Julia Samoilova zal het lied "Flame is burning" (De vlam brandt) ten gehore brengen in Kiev. Oekraïne onderzoekt of Samoilova mag deelnemen aan het event.

De zangeres Julia Samoilova heeft al de openingssong van de Paralympics in Sotsji op haar palmares staan. Ze raakte in haar kindertijd geleidelijk aan verlamd in haar benen en gebruikt sindsdien een rolstoel.

"Julia is een erg eigenzinnig, maar ook zeer charmant meisje. Ze is het gewend om aan competities deel te nemen", zo viel zondag te horen op tv-zender Perwy Kanal in Moskou. De 27-jarige zangeres was als beste uit een Russische voorselectie gekomen.

Voordien was er druk gespeculeerd over de vraag of de Russen wel een vertegenwoordiger naar het liedjesfestival in het buurland zouden sturen. In het oosten van Oekraïne heerst al jaren een grimmige sfeer, waarbij Rusland separatistische opstandelingen steunt. De Oekraïense geheime dienst SBU heeft al verschillende Russische artiesten verboden om in het land op te treden.

In 2016 eindigde de Rus Sergej Lasarev op de derde plaats in de Europese liedjeswedstrijd, terwijl de Oekraïense (en Krimtataarse) zangeres Jamala met het lied "1944" won, een song die ging over de onderdrukking van haar volk door de Sovjetunie en Rusland. De Russen reageerden toen erg geschokt op het oprakelen van die geschiedenis.

De halve finales van de 62e editie van de Europese liedjeswedstrijd vinden op 9 en 11 mei plaats in Kiev, de finale staat geprogrammeerd op 13 mei.

Oekraïne onderzoekt of Samoilova mag deelnemen

De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben een onderzoek geopend naar de Russische kandidate. Julia Samoilova heeft een concert gegeven op de Krim en zou er illegaal naartoe zijn gereisd.

Om naar het door Rusland geannexeerde schiereiland te reizen, moet je volgens de Oekraïense wetgeving via Oekraïne gaan en de toestemming krijgen van Kiev. Als dat niet gebeurd is, kan Samoilova de toegang tot Oekraïne ontzegd worden.

Meest gelezen