Rutte en Wilders in debat: "Op de bank Twitteren is iets anders dan het land besturen"

Tijdens het allereerste rechtstreekse debat tussen de VVD-leider Mark Rutte en de PVV-leider Geert Wilders, twee dagen voor de Nederlandse verkiezingen, waren immigratie en de zogenoemde "Turkije-crisis" de twee grote gespreksonderwerpen. De twee politici vielen elkaar ook verschillende keren aan op geloofwaardigheid. Het debat eindigde met een felle Rutte die voor het eerst rechtstreeks in Wilders' gezicht zei dat hij nooit samen zou regeren met de PVV.

Twee dagen voor de Nederlandse verkiezingen zijn de liberale premier Rutte en de uiterst rechtse PVV-leider Wilders voor het eerst tijdens de campagne rechtstreeks met elkaar in debat gegaan. Een cruciaal debat, want volgens de laatste peilingen zijn zij woensdag -op de dag van de verkiezingen- de twee hoofdrolspelers in een nek-aan-nekrace.

Rutte tevreden van zijn aanpak bij Turkije-crisis

Het debat opende met de zogenoemde Turkije-crisis. Nederland is afgelopen weekend namelijk in een diplomatieke rel met Turkije verzeild geraakt, omdat Nederland had verhinderd dat Turkse ministers kwamen pleiten voor een referendum in hun land. Zo mocht de Turkse minister van Buitenlandse Zaken niet met een vliegtuig landen op Nederlands grondgebied. De Turkse minister voor Familiezaken die daarop stiekem met een auto richting Nederland was gereisd, werd het land uitgezet.

Rutte, die naast de leider van de VVD ook de premier van Nederland is, blijft achter zijn aanpak van afgelopen weekend staan. Zo zou hij het de volgende keer op exact dezelfde manier aanpakken. "Wat wij zaterdag gedaan hebben is ongekend: een Turkse minister de toegang weigeren tot een vliegveld in Nederland en een Turkse minister uitzetten. We moeten niet verder escaleren. Maar als de Turken verder gaan escaleren, dan zullen wij ons daar ook naar moeten gedragen."

Wilders wil Turkse ambassadeur uitzetten

Wilders vond dat op zijn beurt veel te voorzichtig. "De Turken escaleren wel verder, we moeten antwoorden anders pikken we dat we worden beledigd. We moeten op zijn minst de Turkse ambassadeur en de rest van zijn staf meteen het land uitzetten."

Maar volgens Rutte is dat net het verschil tussen "vanaf de bank Twitteren en het land besturen". "Als je het land bestuurt, dan moet je verstandige maatregelen nemen en wat Wilders voorstelt is niet verstandig."

"Mensen die ons bespugen zijn er gekomen door mensen als Rutte"

Bij het thema "immigratie en identiteit" zei Wilders dat hij zijn oude partij, de VVD van Rutte, bijna 13 jaar geleden al had gewaarschuwd voor Turkije en voor de islamisering. "Ze hebben me uit de partij geknikkerd omdat ik vond dat Turkije niet bij Europa hoorde en dat Erdogan, toen premier, niet deugde. Ik vond ook dat de onderhandelingen met de EU niet moesten beginnen, maar ze hebben niet geluisterd. Ik heb in honderden debatten, de afgelopen jaren nog na iedere aanslag, gewaarschuwd voor de islam, dat dat wat we importeren zich niet wil aanpassen aan Nederland en zijn eigen normen -die niet de onze zijn- volgt." Waarop hij besloot dat de "mensen die nu in Nederland zijn en niet willen integreren en ons willen overheersen en bespugen er zijn gekomen door mensen als Rutte".

"Wilders' beleid is dweilen met de kranen open"

Volgens Rutte is het terugdringen van de instroom van vluchtelingen "de beste manier" om ervoor te zorgen dat men die problemen onder controle krijgt. Wat Rutte -naar eigen zeggen- verbijstert is dat de PVV van Wilders "de afspraken met Turkije die de instroom ten slotte met 95 procent terugdrongen" niet steunde. "Ik had de PVV van Wilders dan verwacht aan mijn zijde. Maar neen, Wilders zegt dat hij het voorstel niet steunde. En vervolgens komt hij met een ander plan: hij wil deur per deur korans gaan weghalen. Ik begrijp nog steeds niet welke koranpolitie dat moet doen. Als dat uw antwoord is op het probleem: uw beleid is dweilen met de kranen open."

Wilders wil Nederlandse grenzen sluiten

Wilders repliceerde dat de cijfers van Rutte niet klopten -waarop Rutte erg sarcastisch reageerde- en zei dat Nederland geen afspraken moet maken met mensen zoals Erdogan. De oplossing van Wilders voor de crisis? De Nederlandse grenzen sluiten. "Dat betekent dan dat nette en fatsoenlijke mensen dadelijk in files staan bij de grens en dat de foute lui via stroperspaadjes Nederland blijven binnenkomen", reageerde Rutte. "Dit is een schijnoplossing. Dat is het probleem van de PVV. U bent begonnen bij de VVD -daar deed u soms best verstandige dingen- u gaat vervolgens naar de PVV en u bent echt aan het grossieren in nep-oplossingen. Dat heeft ook iedereen door."

Over de "koranpolitie" zei Wilders ten slotte dat die er niet komt. "Dat is dus een nep-toezegging, een nep-belofte, we noteren het", besloot Rutte.

Regeren met Wilders: "Niet nooit niet"

Rutte heeft de voorbije campagne al vaak gezegd dat zijn partij niet samen gaat regeren met Wilders. Op de vraag of hij dat ook in het gezicht van Wilders durfde herhalen, begon Rutte met hoe kwalijk hij het Wilders had genomen dat hij Nederland in 2012 "bij het begin van een economische crisis ook in een politieke crisis had gestort, door weg te lopen". "We hebben 6 maanden vertraging opgelopen om die economische crisis aan te pakken. U heeft daardoor veel meer werklozen en problemen veroorzaakt. Vervolgens bent u verdergegaan met extreme uitspraken, daarna bent u verder geradicaliseerd door te zeggen dat de moskeeën dichtgaan en dat u alle korans thuis gaat weghalen. Met zo'n partij ga ik niet samenwerken: niet in een kabinet, niet in een gedoogconstructie. Niet nooit niet."

Wilders speelt "finale tegen de leugenaars"

"En toch gelooft niemand u", repliceerde Wilders in het slotwoord. "Op dit moment zegt Rutte dat hij niet met ons wil samenwerken. Ik geloof daar niks van. Het zou een belediging zijn voor de Nederlandse kiezer, de kiezer die misschien wel dadelijk met miljoenen op ons gaat stemmen. Meneer Rutte had het vandaag nog over een kwartfinale die hij tegen de populisten wilde winnen. Ik speel geen kwartfinale, ik speel een finale, een finale tegen de leugenaars, de weggevers, tegen de mensen die Nederland niet meer Nederland willen laten zijn. Ik zeg tegen alle Nederlanders thuis nu: als u woensdag gaat stemmen en u wil ons land in de uitverkoop doen, u wil dat het geld naar de asielzoekers, naar Brussel en Afrika gaat in plaats van naar uzelf, stem dan vooral op de VVD. Maar wil je dat niet, en wil je dat Nederland weer van ons is: jaag dan deze man (Rutte nvdr.) weg."

Meest gelezen