Rutte: "Overwinning Wilders zou slecht zijn voor imago Nederland"

Nederland moet tijdens de verkiezingen woensdag een halt toeroepen aan een "verkeerd soort populisme". Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) op een druk bijgewoonde persconferentie voor de internationale pers gezegd.

"Ik ben bezorgd over het beeld dat de rest van de wereld over Nederland zal hebben wanneer de partij van Wilders de grootste wordt", zo zei hij. Momenteel geven de peilingen nog het voordeel aan zijn eigen partij, de VVD, maar Rutte waarschuwde de kiezers dat ze zich daar niet door mogen laten misleiden. Ook bij het brexit-referendum en bij de verkiezingen in de VS hadden de peilingen de populariteit van het rechts populisme miskend, zo benadrukte hij.

Rutte maakte duidelijk dat hij het verkeerd soort populisme wil tegenhouden. Hij wil dat Nederland het eerste land wordt - sinds de Oostenrijkse presidentsverkiezingen - dat de opgang van rechts populisme een halt toeroept.

Rutte omschreef de aankomende verkiezingen als de kwartfinales in de Europese strijd tegen het populisme. Hij noemde de presidentsverkiezingen in Frankrijk, in april en mei, de halve finales en de Duitse Bondsdagverkiezingen, in september, de finale.

Turkije

Wat de diplomatieke rel met Turkije betreft, zei Rutte dat hij niet denkt dat Turkije de Nederlandse verkiezingen probeerde te beïnvloeden door ministers naar Nederland te sturen. Wat dan wel de bedoeling was, zei hij er niet bij.

Rutte benadrukte dat hij het afgelopen weekend als premier was opgetreden en niet als VVD-lijsttrekker. De regering zou volgens hem op dezelfde manier gehandeld hebben als er geen verkiezingen waren.

De premier herhaalde dat hij zich niet onder druk laat zetten door Turkije, dat zaterdag dreigde met politieke en economische sancties. Ook zei hij dat Turkse Nederlanders bij Nederland horen en niet bij Turkije. Hij zei zich gesteund te voelen door de oproep van de Europese Commissie aan het adres van Turkije om de toon te matigen.

Meest gelezen