Slachtoffer cryptoware: "Geklikt op link en de hele boel was om zeep"

Er duiken alsmaar meer verhalen op over mails die alle bestanden op een computer kunnen blokkeren. Dat schrijft De Standaard. Criminelen versturen een mail met een Word-document of een pdf-bestand. Als zo'n document geopend wordt, worden alle bestanden op de computer versleuteld. Het slachtoffer moet dan betalen om zijn gegevens terug te krijgen. Arts Annemarie Adriaenssens uit Antwerpen heeft het meegemaakt en raakte 500 euro kwijt.
Reporters

Adriaenssens kreeg een mail op 24 februari en klikte die open. De afzender was echter onbekend en het onderwerp luidde "votre facture".  "Ik heb geklikt op die mail en op een link in die mail", legt de arts uit in "De ochtend". De link verwees naar Dropbox en Adriaenssens had onlangs problemen gehad met Dropbox. "Een minuut later was het om zeep. Het programma werd vergrendeld. Achteraf bekeken voelde ik me heel dom."

Al snel volgde de mededeling "we have encrypted your files with CryptoLocker" op het computerscherm. De gebruiker of het slachtoffer wordt dan verwezen naar een site om te betalen. "Pas twee dagen later heb ik gebeld naar de politie. Ze zeiden dat ik aangifte moest doen. We hebben een heel weekend geprobeerd om zelf de boel te ontgrendelen, maar dat ging niet. We hebben moeten buigen en ik heb die mensen toch betaald in bitcoins. Dat was een bedrag van 0,448 bitcoins (ongeveer 500 euro)." Enkele uren na betaling kon Adriaenssens opnieuw aan haar gegevens. Alles werkte terug. "Gelukkig hadden we beleefde dieven", besluit ze.

Iedereen kan slachtoffer worden, maar waar zulke mails drie of vier jaar geleden lukraak werden rondgestuurd, worden mails nu meer op maat van slachtoffers geschreven. Dat zegt Steven Wilson van Europol. Onder anderen advocaten en notarissen worden aangevallen, ook de medische sector is er gevoelig voor.

"Betaal nooit losgeld en doe aangifte"

Ook de federale politie roept op om nooit losgeld te betalen en meteen aangifte te doen bij de politie. "Je bent namelijk nooit zeker dat je de documenten na betaling effectief zal terugkrijgen. Alles begint bij een goede bescherming van de computer”, zegt Rafaël Rondelez van de computerunit van de federale politie.

"Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk om alert te zijn. Let op met berichten van mensen die je niet kent, aanbiedingen die je niet had verwacht en bijlages met aanlokkelijke titels." Mails met slordige teksten, typfouten en slechte zinsconstructies moeten ook een alarmbelletje doen rinkelen.

Op de site nomoreransom.org vind je meer informatie over ransomware en een goede beveiliging van je computer.

Bekijk hier de getuigenis van Annemarie Adriaenssens

Meest gelezen